Уж грип, а то Зика

Сезонът против нас

Уж грип, а то Зика

По черноморските брегове има повишен риск от комари

Според главния държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев  не е изключено и у нас да се появи вирусът Зика. Това заяви д-р Кунчев по "Нова телевизия". В Европа  до момента са регистрирани два случая – в Испания и Германия. Заразените пациенти са били в  Южна Америка.

Коварното е, че при близо 70 на сто от случаите заболяването,  причинено от Зика, протича без симптоми. Понякога се проявява като летен грип с общо неразположение, болки в ставите, конюнктивит, главоболие  и температура около 38 градуса. Тези оплаквания изчезват за няколко дни и по правило хората  не търсят лекарска помощ.  Инфекцията обаче създава

риск за бременните жени

Проникнал в тялото на бъдеща майка, вирусът уврежда плода, който тя носи. Тогава детето може да се роди с неестествено малка глава ( състоянието е известно като микроцефалия ) или още в майчината утроба да се стигне до  парализа и смърт. Все още няма ваксина или друго средство срещу вируса.

Препоръчва се, ако хора са пътували, най-вече в Южна Америка, в рамките на 3 седмици след завръщането си да избягват полови контакти, за да не предават инфекцията. Освен това е  разумно при поява на какъвто и да е симптом пострадалият да се съветва с лекар и да съобщи   за пътуването си.

У нас обилните валежи тази пролет  налагат по-продължителна борба с комарите, чрез употреба на

репеленти (вещества, отблъскващи насекомите)  и пръскания

Това е желателно, въпреки че в България не се срещат точно комарите, които  пренасят опасния вирус. Разумно е да се има предвид и предупреждението на Световната здравна организация (СЗО), че по черноморските брегове на страни като Грузия и Русия вече има повишен риск от разпространение на Зика.

Категории Консулт

Автор: Ваня Шипочлиева

Д-р Ваня Шипочлиева, д.м. е завършила медицина във ВМИ  - София и журналистика в СУ "Св. Климент Охридски". Придобила е специалност по социална медицина и организация на здравеопазването. Защитила е дисертация за ролята на медиите в процеса на здравната реформа. Автор е на стотици публикации в научни и популярни издания.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *