Аварийно приземяване

КоМедийна диагностика

Аварийно приземяване

Патриотичен фронт извади Поли Карастоянова от всичките ѝ властови позиции.

Името на доскорошната председателка на комисията по културата и медиите в 43 НС стана разпознаваемо още преди седем години, ала в жълтите медии. Очевидно българските културтрегери не следят подобни медии, защото след като рипнаха срещу избирането на Слави Бинев за председател на комисията, охотно приеха замяната му с тогавашното му протеже. Да не забравяме, че Поли влезе в парламента от квотата на ГОРД – организацията на Бинев в патриотичната коалиция. Така тя се нареди в групата Момичета на кариерата.

Като председател Карастоянова  показа завидните си умения на обслужващ бордови персонал. Последната ѝ обслуга беше мълниеносното прокарване в Закона за радиото и телевизията на поправки, които позволяват на едно друго момиче на кариерата – Вяра Анкова да продължи да битува като генерален директор на БНТ и след изтичането на втория ѝ тригодишен мандат.

Изобщо Поли не обича мандатите. И най-дългият ѝ се вижда малко къс. Със своето бездействие тя на практика обезсмисли принципът на ротацията за членовете на СЕМ, залегнал в ЗРТ. Все пак бездействието Карастоянова прилага избирателно. Когато трябва да обслужи нечий или може би неин интерес, винаги е била готова за светкавични действия.

 "Не става въпрос за лични отношения, а става въпрос по наша преценка, за защита на лобистки интереси в няколко случая вече – със Закона за акцизите и данъчните складове, така и с дружествата, управляващи авторски права. Там има директно лобистки текстове, които са подкрепени от нашата представителка в качеството ѝ на председател. Тези текстове дават възможност само на две организации изцяло да узурпират въпроса с авторските права в страната, което противоречи на свободната конкуренция". Така съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов аргументира решението на парламентарната група Карастоянова да бъде отстранена от постовете, които заема.

Симеонов пропусна да прибави към списъка с лобистки заигравки, лансираната от Мартин Захариев идея БНР и БНТ да бъдат слети в обща медийна корпорация, която после да се предложи за приватизация на частните продуценти. Една невиждана в световната практика концепция, която е сигнал, че тв и радиопазарът у нас отсъства. Какво друго се крие зад тази идея, освен благородното намерение да се намери нова синекура за злополучния напоследък Георги Лозанов, за когото мълвата носи, че се е докарал да прилича на герой в романа на Достоевски „Играчът на рулетка“?

От години управляващите у нас щедро изсипват в комерсиалните национални електронни медии милиони, отпуснати по информационните кампании за еврофондовете. Родните велможи го правят, за да си гарантират медиен комфорт. И го получават – справка Нова и видеокарикатурата на Чавдар Николов със свинската опашка. Запознати с бизнеса твърдят, че ако не са тези финасови инжекции и най-наситените с реклами телевизии у нас ще фалират. Но явно европаричките не стигат, та частните продуценти са се замислили как да приберат и едни над 100 милиона лева – бюджетите на обществените медии.

Под председателството на Полина Карастоянова и при акушерството на Мартин Захариев в парламентарната комисия по културата и медиите, тихомълком беше създадена работна група, която трябваше да напише закон за новия холдинг и неговата приватизация. Като оставим настрана факта, че през годините така и не се намери частен продуцент, който да предложи на българската публика тв или радиопредаване, което да има смислен обществен характер – да образова и забавлява по стандартите на ББС да кажем – предвижданата  приватизация би означавала преминаването в частни ръце на огромни обществени активи и периодична годишна приватизация на сериозен обем обществени средства.

Изваждането на Поли Карастоянова от правомощията да прокара подобен закон е може би едно от най-патриотичните действия, които патриотите сториха в българската политика.

Още по темата:

Има ли пилот в самолета на медийната комисия?

Г-н Президент, подканете депутатите да свършат работата, за която им плащаме

Либералният председател е само един от проблемите на СЕМ

Лозанов изока

“Пик Броудкастинг” Ад получи ТВ лиценз с гласовете на надзорници с изтекъл мандат

Ким Ир Сен

"Как ме мъчи всеки ден тоз въпрос трагичен; хем да бъда откровен, хем да бъда симпатичен…"

Бурлаците на Волгин

СЕМ като мишена

  43 НС – гробокопачът на СЕМ

Имитатори

Янкулов с нов рекорд – три скандала за месец

Вяра Анкова: Правилата се правят от БНТ и ако искам, още днес мога да свикам УС и да ги променя

Всяка Бастилия дочаква своя 14 юли

Момичета на кариерата

Писмо до властта

 

Категории Медии

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *