Примирието в БТК продължава, Спас Русев остава зад борда

Примирието в БТК продължава, Спас Русев остава зад борда

Собственикът на Empreno Ventures Дмитрий Косарев и VTB Capital са удължили отново standstill споразумението си

Затишието в БТК продължава, а Спас Русев продължава да бъде зад борда на най-големия телеком в България. Според информация на Студия Трансмедия Empreno Ventures и VTB Capital са удължили за трети път standstill споразумението си.

Новината за удължения срок за погасяване на мостовия заем от 150 млн. евро от VTB Capital за InterV Investment, изпозлвани за придобиването на БТК през 2013 г. беше потвърдена от собственика на Empreno Ventures Дмитрий Косарев.

Това означава, че за трети пореден път спорещите собственици на люксембургската InterV Investment са се договорили да не променят разпределението на силите.

Споразумението практически оставя бившия шофьор от УБО и настоящ лобист и бизнесмен Спас Русев зад борда на БТК. Русев спечели през ноември 2015 г. „търг“ за дълга на InterV Investment, отпуснат от лондонското инвестиционно поделение на руската банка ВТБ – VTB Capital. Залог по него са акциите на InterV Investment, респективно контролът над БТК.

Но вече няколко месеца Спас Русев не може да поеме собствеността над БТК, въпреки че бързо-бързо получи разрешение от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК).

В своя публикация преди близо две седмици „Капитал“ цитира свои източници „близки до сделката“, според които „въпрос на 2-3 седмици е Русев да придобие 100% от InterV, а оттам и 100% от БТК“.

Видно е, че това няма да се случи. Това, впрочем, е вторият случай, в който изданието цитира срока „2-3 седмици“, преди Русев да овладее БТК.

Но смяна на собственост в посока Спас Русев не само че няма да се случи в този срок, но и става все по-слабо вероятно изобщо да има.

Според информация на Студия Трансмедия операцията, зад която стои лондоското инвестиционно звено на ВТБ, както и българското представителство на VTB Capital, водено от Милен Велчев, не е получила одобрението на  висшето ръководство на ВТБ. Главно заради нейния рисков репутационен характер около проведения „търг“. Но не само.

ВТБ е изправена пред серия дела. Сред факторите, които натежават да се търси „мирно решение“, е жалба на Empreno Ventures. Дружеството е краен  собственик на 43.3% от InterV Investment, респективно БТК, и е притежавано от руснака Дмитрий Косарев, придобил дела от Цветан Василев. Жалбата на Косарев е подадена пред британската Служба за борба с тежките измами (Serious fraud office) и е насочена именно срещу VTB Capital заради предполагаемото незаконно завладяване и продажба на БТК на свързано лице.

Според текста й VTB Capital нечестно е завладяла акционерния дял на InterV в БТК, като е влязла в заговор с трета страна, така че да блокират достъпа на собственика.

В жалбата поименно са описани главният изпълнителен директор на VTB Capital Ник Хът, глобалния главен изпълнителен директор на VTB Capital и главен изпълнителен директор на ВТБ Капитал Холдинг (Русия) Алексей Яковицки и Юрий Соловьов – заместник-председател на управителния съвет на ВТБ Банк и председател на съвета на директорите на ВТБ Капитал Холдинг (Русия).

В жалбата си в Лондон Дмитрий Косарев твърди, че VTB Capital нарочно е попречила на InterV Investment да рефинансира заема от 150 млн. евро. След това е продала акциите на InterV Investment в БТК, които са използвани за гаранция по заема, на силно занижена цена на свързано лице – Спас Русев.

От Empreno Ventures поясниха за Студия Трансмедия, че ще претендират за 250 млн. евро обезщетение, ако контролът в телекома все пак отиде в Спас Русев.

Компанията на Косарев твърди, че има план за рефинансиране на задължението от около 180 млн. евро – главница и дълг, което InterV Investment има към VTB Capital. „Изпратили сме няколко предложения към VTB Capital. За съжаление, VTB Capital отказва да преговаря по нашето предложение за рефинансиране“. Компанията на Косарев обаче обвинява VTB Capital и че задържа без основание акции от капитала на InterV Investment, които са част от суапов договор и са изплатени. Но инвестиционното звено на руската банка ги задържа в компанията Crusher Investment, която притежава 33% от InterV Investment.

„Тези акции са платени още през 2013 г. и те нямат право да ги задържат“, коментираха от Empreno.

По този казус има и заведен иск в Международния арбитражен съд в Париж. Но дело по него все още не е насрочено.

Основна фигура в целия процес по продажбата на обезпечението по дълга на InterV Investment – акциите на БТК, е Милен Велчев. Заедно с брат си Георги те са в оновата и на оперативното управление на БТК в момента. Изнасянето на одобрението за сделката на по-високо ниво в структурата на ВТБ обаче значително разклаща позициите на братята.

Категории Финанси

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

1 коментар към “Примирието в БТК продължава, Спас Русев остава зад борда”

  1. Братя Велчеви приватизира за смешни суми 1/3 от България! Заедно с ТИМ и Домусчиев, сме притежатели на 90% от едрия бизнес у нас!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *