Защо хунзите  не боледуват

Ключ към устойчивост

Защо хунзите не боледуват

Извънземна намеса или умереност в храненето укрепва имунната им система

Напоследък много се говори за извънземния произход на племето Хунза, което  живее в долината на Хималаите, на височина 2000 м над морското равнище. Освен легендите, много научни изследвания свидетелстват за необичайните възможности на  тези хора. Оказва се, че хунзите имат изключително силна имунна система, която ги прави устойчиви на студ и на инфекции. Те не страдат от зъбобол, алергии, сърдечно-съдови и други хронични заболявания. Никой от тях досега не е боледувал от рак. Хунзите са дълголетници. Повечето живеят по  100 – 120 години и стават родители на 65-годишна възраст. Обяснение за необикновените им способности учените откриват в

начина на живот

Тези хора никога не преяждат.  Имат малко количество обработваема земя и обикновено продуктите им свършват към края на зимата. През пролетта постят, което продължава 2 – 3 месеца. Полугладният период започва с напъпване на кайсиевите дръвчета до узряването им. През това време хората приемат само едно питие, което приготвят от сушени кайсии и вода. Питието е богато на  витамини  (главно A и C), на микроелементи (особено калий и магнезий), както и на лесноусвоими захари. С новата реколта кайсии нормалното хранене се възстановява. Хунзите консумират предимно хляб, приготвен от пълнозърнесто брашно. Наблягат на покълнали зърнени култури. По-рядко включват в менюто си мляко и млечни продукти. Месо похапват само на религиозни празници, като ястията се готвят непосредствено преди консумация. В менюто им преобладават  плодове и зеленчуци, богати на антиоксиданти.  Приемат зарзаватите задушени или сурови. Част от плодовете, главно кайсии, се сушат и така се съхраняват за целогодишна консумация.

Хунзите са много динамичен народ. Всеки ден изминават по 100-200 километра, ходейки по стръмни, планински пътеки. Те са добронамерени и гостоприемни хора. Предпочитат да общуват с усмивка. Вероятно в тяхната умереност, динамика  и чистосърдечност е ключът към човешката устойчивост.

Категории Практикум

Автор: Ваня Шипочлиева

Д-р Ваня Шипочлиева, д.м. е завършила медицина във ВМИ  - София и журналистика в СУ "Св. Климент Охридски". Придобила е специалност по социална медицина и организация на здравеопазването. Защитила е дисертация за ролята на медиите в процеса на здравната реформа. Автор е на стотици публикации в научни и популярни издания.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *