Фидел спори с Барак

Епистолярно наследство

Фидел спори с Барак

 
Фидел Кастро прибегна до епистолярния жанр през миналата седмица, отговаряйки на историческото посещение на президента Барак Обама в Куба с дълго, обстоятелствено писмо, в което комунистическия лидер заклееми историята на американската агресия в Куба с думите "ние не се нуждаем империята да ни прави подаръци"
Дългото 1 500 думи писмо със заглавие Братко Обама е първата реакция на тридневното посещение на американския президент, което имаше за цел по неговите думи "да погребе историческата враждебност между двете страни от годините на Студената война". Обама не се срещна с 89-годишния Фидел Кастро по време на посещението, но имаше няколко срещи с 84-годишния му брат и сегаше кубински президент Раул Кастро.
По-конкретно в писмото Фидел пише за Обама следното:
"Моето скроно предположение е, че той по-скоро размишлява и не се опитва да формулира теории относно кубинската политика". Посещението на Обама целеше да създаде необратима тенденция в неговото отваряне към Куба, а също и за убеди кубинския народ и кубинското правителство, че половин-вековните опити да САЩ да свалят комунистическото правителство приключиха, което би позволило на Куба да реформира икономиката си и политическата си система без заплаха от американска намеса.
Кастро, който беше начело на страната десетилетия, преди да прехвърли властта в ръцете на брат си през 2008 г. е легендарен със своите многочасови и всеобхватни речи. Писмото му отразява този негов прословут стил, представляващ остър контраст с точно фокусираните речи на Обама в Хавана. Писмото на Кастро започва с описание на щетите на природната среда, нанесени от испанците и разглежда историческата роля на героите на борбата на кубинския народ да независимост Хосе Марти, Антонио Масео и Максимо Гомес.
След това Фидел прави подробен анализ на речта на Обама ред по ред, започвайки така екс-пост-факто диалог с американския президент, с остри критики на някои определени тези и открити обиди, включително за това, че Обама не е отделил необходимото внимание и съответно, че не е отдал дължимото на приноса на местните кубинци, както и на това, че Кастро е забранил расовата сегрегация след като идва на власт през 1959 г.
След това Кастро прави преглед на половин вековната, според него, агресия на САЩ срещу Куба. В тези събития той включва продължаващото десетилетия търговско ембарго на САЩ спрямо Куба, десанта в Залива на свинете през 1961 г. и атентата срещу кубински пътнически самолет през 1976 г., дело на кубински емигранти, намерили убежище в САЩ. Цитирайки декларацията на Обама, че е "настанало време да обърнем гръб на миналото си", Фидел – човекът, който оформи Куба такава, каквато беше през втората половина на ХХ в. пише, че "си представя как всеки кубинец би рискувал да получи сърдечен удар при тези думи на президента на САЩ".
Накрая Кастро нападна и опита на администрацията на Обама да засили бизнесвръзките с Куба. Според Белия дом възстановяването на икономическите връзки със САЩ ще доведе до икономически растеж в Куба, чиято централизирана планова икономика се бори да избяга от своята прекомерна зависимост от вноса и хроничната липса на твърда валута.
Очевидно фокусирането върху американо-кубинските търговски връзки е ядосало съвсем Кастро, който национализира някога американските компании след като дойде на власт през 1959 г. и установи комунистическата система, в която брат му в момента се опитва постепенно да внесе някои елементи на реформи по посока на пазарна икономика.
"Никой не трябва да претендира, че хората на тази почтена и неегоистична страна ще се откажат от своята слава и права", пише Фидел Кастро. "Ние сме способни да произвежзаме храната и материалите, от които се нуждаем – при това с труда и интелигентността на нашия народ".

 

 

Категории Конфликти

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

1 коментар към “Фидел спори с Барак”

  1. Куба е била и ще си бъде винаги част от Америка, ако ще и десет Фидел Кастровци да се пръкнат. Деспотичното управление на Кастро и сие доведе кубинците до състояние, което дори и ние българите не изживяхме при управлението на правешкото селянче, което все още някои се опитват да възкресят. И ако някой се обиди от "вулгарния" ми език , нека знае, че тези които ще ми опонират, дълбоко в себе си го правят, само защото през тези периоди на едновластна диктатура са имали лични облаги.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *