Политически престрелки около задържания шеф на ДАИ

Политически престрелки около задържания шеф на ДАИ

Говорилнята от политици и медии отново измести фокуса на проблема и не стана ясно – с корупцията ли ще се борят или само помежду си

Председателят на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" (бивша ДАИ) Цветелин Цветанов е задържан за 24 часа по обвинения в корупция по сигнали за изнудване на превозвачески фирми, взимане на подкупи за издаване на превозвачески лицензи и фалшифициране на протоколи от шофьорски изпити.

Това е станало в рамките на акция на антимафиотите в пет града в страната – София, Враца, Видин, Габрово и  Варна. По неофициална информация са арестувани над десет души.

Представители на ГДБОП привечер все още са били в сградата на Министерството на транспорта на етажа, на който се намира автомобилната администрация.

Работата на службите е наблюдавана от прокуратурата. Транспортният министър Ивайло Московски е разпоредил да се оказва пълно съдействие на службите. За всички служители, за които се докаже вина, министърът каза, че ще бъдат уволнени.

През юни миналата година петима служители на "Автомобилна администрация" бяха уволнени заради разкрита схема за изкарване на изпитите за шофьорска книжка.

Една добра новина, ще си помисли гражданинът, който сяда зад кормилото с ужаса да не стане част от мрачната статистика. Защото продължаваме да водим класацията на Европа за най-много катастрофи и загинали по пътищата. Политическата говорилня обаче реши да калкулира някой и друг дивидент от това и да измести фокуса от случилото се. И никак няма да е чудно, че след престрелките на политици по медиите ще помогнат на втория кръг от корупционните схеми – как да се измъкнат задържаните, без това да предизвика прекалени приказки.

Ето част от дебата:

Задържаният директор бил номинация на ГЕРБ – Плевен. Цецка Цачева лично го е номинирала пред министъра на транспорта. Това заяви независимият депутат Георги Кадиев тази сутрин пред Нова тв.

"Груба манипулация!", възкликна Цачева, която се включи в ефира на Нова след сутрешния разговор с Кадиев. "Този господин съм го виждала един-единствен път на мероприятие в Плевен", продължи Цачева и обвини Кадиев, че говорил така, защото имал "закачка" с нея заради едно прекратено наскоро дело. Той, по думите на шефката на парламента, "причаква премиера Борисов пред моя кабинет в Народното събрание".

"Назначенията и контролът върху работата на служителите трябва да се търсят в съответното министерство. Няма как да кадрувам в друго министерство. Няма такава система председател на Народното събрание да предлага служители", заяви Цачева.

Кадиев, който преди дни подаде сигнал до премиера Борисов за корупция в бившата ДАИ, заяви още, че такива сигнали са били подавани до премиера Борисов и главния прокурор Сотир Цацаров в продължение на година, че те са били препращани между институциите и накрая се е стигало до абсурдната ситуация агенцията да проверява сама себе си.

"Всеки може да номинира грешния човек, но кой го е пазил?", попита Кадиев и каза, че скандалът е стигнал и до Европа, защото в резултат на корупционните схеми са били издавани фалшиви книжки срещу подкупи на кюрди, живеещи в европейски държави, сред които е Германия.

Според Кадиев един от сигналите е за това, че членовете на т. нар. мобилни групи на бившата ДАИ е трябвало да се "отчитат" по-нагоре с по 50 евро на ден на човек и съответно са изработвали тези пари на пътя.

Той допълни, че сигнали има не само за служители в София, Враца и Видин, а и в Ловеч, Плевен, Варна, Габрово.

"Има пирамидална структура. Парите минават през регионалния директор, стигат нагоре до най-високото ниво. Има политически чадър", заяви бившият депутат от БСП.

Въпросът е дали със задържането на директора ще се развали порочната схема и справедливото наказание ще има поне възпиращ ефект върху псевдо шофьорите, а не дали Цецка Цачева го е назначила или Кадиев ще набере точки и ще оправдае името на новата си партия „Нормална държава“.

Категории Политика

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *