Всички искат Доган за лидер, той избрал свободата

Ритуали

Всички искат Доган за лидер, той избрал свободата

„30 години се борих за вашата свобода, сега вие ми я осигурете“, казал почетният председател на тържеството по случай рождения си ден

На тържеството по случай 62- ия си рожден ден почетният лидер на ДПС (а всъщност единственият) е заявил, че няма да се върне като „оперативен“ председател на партията. „ДПС не е в криза, затова няма да се върна“, заявил той пред гостите, научил „Дневник“ от присъствали.

На 24 април Националната конференция на движението трябва да избере нов председател след отстраняването на Лютви Местан в края на 2015 г., по съвпадение – също на рождения си ден. След временно назначения триумвират областните структури трябваше да излъчат претендент за поста, но никой не се осмели да го направи, въпреки категоричния отказ на Доган и формално оглави партията.

За всички е ясно, че новият шеф ще бъде посочен от почетния лидер по севернокорейски тертип и всяко друго „посочване“, което не съвпадне с председателското, крие рискове за политическото здраве. Затова местните структури предпочетоха да застанат зад Доган буквално и преносно.

На снощното тържество всички очаквали лидерът да посочи своя заместник. "Тази вечер няма да имаме новина", попарил надеждите им Доган. И поискал: "30 години се борих за вашата свобода, сега вие ми я осигурете."

"Вие сте на ход", насърчил Доган своите и им обещал, че няма да е съзерцател. В новогодишното си слово пред актива в края на 2015 г. той обяви: "Твърде насериозно съм се приел като пасивен наблюдател."

Речта за рождения му ден обаче била кратка, разказали присъствали. Предупредил, че няма да говори за политика, защото "някой сигурно пак записва", намеквайки за "изтичането на информация" от новогодишния купон на ДПС.

Най-вероятната прогноза е, че Доган ще посочи за председател Мустафа Карадайъ, свързан с партията още от 90-те години като студент.

Карадайъ в периода в периода от 1998 до 2003 става зам.-шеф на Агенцията за следприватизационен контрол и в същото време е секретар на Централната избирателна комисия. Къщата на майка му в Борино сега е хотел със средства от програма САПАРД.

Всъщност Карадайъ в сравнение с другите временни шефове на ДПС Рушен Риза и Четин Казак е с най-малък стаж като парламентарист. За първи път е депутат в 42-ото НС. На предсрочния вот миналата година отново е избран за депутат от Смолян.

Освен за близък на Доган, Карадайъ е определян от колегите си и като “спасителя на Доган”. Той бе първият, който скочи и успя да обезвреди въоръжения с газов пистолет Октай Енимехмедов, докато Доган четеше доклада си на конференцията в НДК през 2013 г. Карадайъ определи нападението като опит за публична екзекуция, а за себе си обясни, че е действал инстинктивно.

На празненството на Доган снощи за кратко се появил и депутатът от ДПС, който в последната седмица обявява изтегляне от бизнеса, Делян Пеевски.

Термовизьор пък бил подаръкът за рожденика от парламентарната група на ДПС. Депутатите до последно умували какво да дарят на лидера си, след като се провалил планът им да внесат орел или сокол от чужбина.

Междувременно във вторник в официалния профил на Ахмед Доган във "Фейсбук" бе сменена неговата снимка, което стана повод за редица пожелания за личния му празник.

В групата "Аз подкрепям д-р Ахмед Доган" са публикувани стотици честитки. Ето няколко (без редакторска намеса)

"Днес почетният Председател на ДПС д-р Ахмед Доган има рожден ден! Честит рожден ден, Господин Доган! Вие ни дадохте самочувствие, Вие ни дадохте увереност, Вие ни дадохте сила. Благодарение на Вас ние, жените-членове на ДПС повярвахме в себе си. При една среща на група жени от Кърджали с Вас, Вие ни казахте, че все още не си даваме сметка каква сила сме. Вече знаем, че сме сила. Знаем, че можем, защото имаме Вашата подкрепа. Бъдете ни жив и здрав!", е написал потребител Sabiha Mestan.

"Днес не е просто ден-обикновен!

Честит Рожден Ден Соколе!

Бъди жив и здрав…ти си избран не случайно-твоята мисия е да бъдеш до нас! Няма друг който би те изместил!

Ти си един-незаменим!

Бъди винаги усмихнат защото ние сме с теб!

Весел празник!", казва Beni Al.

"Най големият политик…да е жив и здрав още дълги години" , пише Tcvetan Manolov.

"Да е жив и здрав! Щастлива съдба е присъствието му!!!" , казва Pepa Deneva.

Потребителят Ayla Zakir пък е публикувал същата снимка, като ДПС-Видин и е отправил сходно послание: "Честит рожден ден на нашия един единствен Лидер – Д-р Ахмед Доган. Да ни е жив и здрав !"

 

 

Категории Политика

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *