Десетки жертви след атентат в Брюксел

Светът е в шок

Десетки жертви след атентат в Брюксел

Две експлозии разтърсиха чакалнята на отлитащите на брюкселското летище, а трети взрив засегна централна станция на метрото във вторник сутринта

 

Две експлозии разтърсиха чакалнята на отлитащите на Брюкселското летище, а трети взрив засегна централна станция на метрото във вторник сутринта. Атентатите са довели до смъртни случаи и ранени според първоначалните репортажи на белгийските новинарски агенции.

 

 

Пасажери на летището споделят, че бомбите са избухнали почти една след друга около 8 часа – един от най-напрегнатите моменти за чекиращи се пътници, които се опитват да хванат сутрешните полети за Европа. Белгийската полиция твърди, че има поне един загинал, докато според VTM news убитите са  25 според данни на градската пожарна. Час по-късно взрив разтърси и станцията на метрото на късо разстояние от щаб-квартирата на ЕС.

 

Карта на местата на атентата

 

Обхванати от паника пътници се опитваха да избягат към паркинга на летището, което бе отразено на телевизионни кадри. "Войниците ни отблъскват назад, а хората бягат във всички възможни посоки",  разказва свидетел на име Дейвид за RTL.

Брюксел е под тревога още след залавянето на заподозрения за парижките атаки Салах Абдеслам, за когото се счита, че е единственият оцелял от клането през ноември, което доведе до 130 жертви. Абдеслам е изправен пред решение на съда в Брюксел дали да бъде удължена белгийската заповед за арест, издадена в събота.

 

 

Телевизионни кадри от брюкселското летище показаха срутените се подпори на тавана на сградата, разхвърлени по пода на чакалнята за излитане. Говорител на пожарната заяви за RTL, че  има повече от 10 "сериозно" ранени от "изключително силната експлозия"

 

 

Дим се носи от метростанцията Мьоелбек – на една спирка разстояние от Европейската комисия. На кадрите се видяха поне две тежкоранени жертви, изнесени на носилка и покрити с чаршаф. Полицията е обградила станцията.

Брюкселското метро е затворено.

Категории Конфликти

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *