И световният шампион има шанс

Човек срещу машина 1 : 3

И световният шампион има шанс

АлфаГо на Гугъл се предаде, а Лий Се-дол е щастлив

 

 

След три поражения, световният шампион по го успя да спечели първата си партия срещу компютърната програма на Гугъл в турнира от пет партии, който Студия Трансмедия следи от началото.

Лий Се-дол, настоящ световен шампион и един от най-добрите играчи в света, каза след победата, че за него тя е "безценна" и не би я заменил "за нищо на света".


 [ От "Дийп блю" до "АлфаГо" ]


За мнозина настоящият турнир е крайъгълен камък по пътя към разработването на система за изкуствен интелект.

Петата партия ще се играе във вторник.

Коментаторът Майкъл Редмънд каза, че АлфаГо игра добре до средата на четвъртата партия, но на ход № 78 Лий започна да играе блестящо.

След победната си партия Лий каза: "Никога не съм получавал толкова много поздравления след като съм спечелил отделна партия".


 [ Гугъл предизвика шампиона на го на историческа битка ]


Представители на Гугъл заявиха, че победата е "много ценна" за АлфаГо, тъй като е идентифицирала проблем, който те ще се опитат да оправят. 

В първата победа от мача АлфаГо спечели много трудно – Лий водеше през по-голямата част от партията, но АлфаГо успя да наложи надмощието си в последната фаза на партията.

След като загуби втората партия срещу Дийп майнд ЛийСе-дол каза, че е "безмълвен", добавяйки, че машината АлфаГо е играла "почти съвършенно".

В третата партия соментаторите бяха на мнение, че Бий Се-дол е играл "на върха на възможностите си", но АлфаГо все пак е спечелила "в прекрасен стил".

Системата АлфаГо е разработена от британската компания Дийп майнд, която през 2014 г. беше купена от Гугъл.

Системата е изградена, като машината надгражда софтуеъра, изследвайки по-стари партии и променяйки модела на игра.


 [ Машината победи световния шампион ]


Главният изпълнителен директор на Дийп майнд Демис Хасабис заяви, че АлфаГо "играе сам със себе си, с различни версии на себе си, милиони и милиони пъти и всеки път става постоянно по-добър, минимално, но все по-добър".

"Машината се учи от собствените си грешки", заяви той за ББС.

Към края на четвъртата партия машината започнала да играе с отчаяни ходове, подобно на поведението на хора, изправени пред поражение. Световният шампион игра безмилостно и накрая компютърът изплю съобщението "АлфаГо се предава!" 

Тъй като Лий счита, че машината играе по-слабо с черните пулове, които при го дават правото на първи ход, той "джентълменски" помоли да играе последната партия с черните, за да може машината да има повече шансове.. Денис Хасабис се съгласи с предложението. 

Го има няколкохиляди-годишна история в Китай.

Използвайки черни и бели пулове върху мрежа с 19 на 19 възела, играчите печелят пространство посредством изолирането пуловете на противника със своите собствени. 

Правилата са по-прости от тези на шаха, но играчът има във всеки момент избор от 200 хода, докато при шаха са едва 20 – т.е. вариантите в го са повече, отколкото са атомите във Вселената, според екипа на "Дийп майнд".

Затова е твърде трудно да се реши, кой побеждава във всеки момент и най-добрите играчи разчитат най-вече на инстинкта си.

Категории Компании

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *