Руският собственик на БТК ще търси 250 млн. евро обезщетение

По жицата

Руският собственик на БТК ще търси 250 млн. евро обезщетение

Сделката за телекома, заключена в триъгълника Косарев – VTB Capital – Спас Русев остава поне още месец в положение „без промяна“

Обявилият се за най-голям собственик в БТК Дмитрий Косарев ще претендира за 250 млн. евро обезщетение, ако контролът в телекома отиде в Спас Русев. Това заявиха от пресслужбата на Empreno Ventures в отговор на въпроса на Студия Трансмедия какво ще се случи с акциите на непрекият сосбтвеник на БТК – люксмебургската компания InterV след 10 март, когато изтича изтича срока на споразумението за запазване на сегашното състояние. От Empreno твърдят, че имат план за рефинансиране на задължението от около 180 млн. евро – главница и дълг, което InterV Investment има към VTB Capital като част от сделката по придобиване на контрол над БТК. „Изпратили сме няколко предложения към VTB Capital. За съжаление, VTB Capital отказва да преговаря по нашето предложение за рефинансиране“. Какво точно е предложението и защо то идва чак след края на срока за погасяване на заема, от Empreno не отговарят.

До редакционното приключване на статията от VTB Capital не коментираха имат ли актуално предложение за рефинансиране, ако да – то биха ли го приели и какво става с резултатите от проведения през ноември 2015 г. търг за дълга на InterV и обезпечението към него. Търг, за който няма никакви официални резултати, но неофициално се знае, че е спечелен от българския бизнесмен, политически лобист и бивш шофьор от УБО Спас Русев.

До сегашната ситуация се стигна, след като през февруари VTB Capital, притежаващи непряко 33% от InterV Investment и чрез тях същия дял в БТК, и Empreno Ventures, придобили 43% от InterV Investment в сделка с Цветан Василев, се споразумяха за едномесечно запазване на сегашното „разпределение на силите“. То изтича на 10 март. И логичният въпрос е сега накъде отива БТК.

Ето и пълният текст с въпроси и отговори на Empreno Ventures.

 

  • Според мои източници поемането на контрола над БТК от Спас Русев е в задънена етап. Означава ли това, че InterV Investment е в състояние да рефинансира кредита си към VTB Capital.

За последната година и половина акционерите на дружеството са направили няколко опита да рефинансират кредита към VTB Capital, но те бяха блокирани от банката. VTB Capital през Crusher контролира 33.3% от акциите и има две от петте директорски места.  Когато есента на 2015 г. научихме от медиите за провеждането на търга, ние изпратихме на адреса на VTB Capital предложение за рефинансиране на кредита, но това беше игнорирано от банката. Вместо това, банката обяви продажбата на нашата компания на Спас Русев за 330 милиона евро.

За съжаление, нашите опити да намерим справедливост в България не доведоха до нищо и ние бяхме принудени да предпримем действия в други страни.  VTB Capital е британско поделение на руската банка, търгът се проведе в Лондон и се осъществи в Лондонския офис на Ernst & Young. По тази причина ние сигнализирахме Службата за големи финансови измами (Serious Fraud Office) в Лондон, както и Prudential Regulation Authority и Financial Conduct Authority (Банковия регулатор на Великобритания).

  • Добре, но имате ли в Empreno конкретен план в момента за уреждане на задължението към VTB Capital?

Да, имаме. Изпратили сме няколко предложения към VTB Capital. За съжаление, VTB Capital отказва да преговаря на нашето предложение за рефинансиране. Причината е, че очевидно намерението на банката не е да се разреши проблемът с дълга, а да открадне нашия актив. Ето защо те организираха този фалшив „търг“ с единствената цел да прехвърлт акции на дружеството на консорциум, контролиран от мениджъри на VTB Capital. За това действие на VTB Capital можете да видите, че говори и г-н Шнайдер. Той се опита да участва и предложи да купи компанията на цена, която е със 143 млн евро повече от цената, предложена от консорциума на Спас Русев. Интересна подробност е, че в неговия консорциум VTB е и финансов партньор. Т.е. VTB се ангажира да предостави финансиране на консорциума в размер, който е значително по-висок от сумата на неизплатения дълг. В своето интервю г-н Шнайдер много ясно каза, че в този „търг“ VTB е бил и продавач и купувач.

 

  •  Имате ли преговори за рефинансиране с друга банка/банки?

 

 Да, имахме такива преговори, но те бяха спрени, след като VTB Capital обяви, че са „продали“ компанията на Спас Русев. Компанията имаше преговори с няколко финансови институции в края на 2014 г. и началото на 2015 г. Банката обаче използва своя 33-процентов дял в компанията (този дял принадлежи на нас, но се задържа нелегитимно от VTB Capital) да блокира всички опити за рефинансиране на дълга.

Ние сме готови да рефинансираме дълга, но банката трябва да спре своите незаконни опити да открадне фирмата от настоящите й акционери.

 

  • Какво ще се случи с акциите на InterV (БТК)  след 10 март (бел.ред. тогава изтича срокът на споразумението за запазване на сегашното състояние)?

 

 Най-вероятно нищо няма няма да се случи и съгласието за изчакване ще бъде продължено за още един месец. Причината за странното поведение на банката е, че ние започнахме редица дела в различни юрисдикции и след евентуално прехвърляне на компанията на консорциума на Спас Русев банката ще бъде изправена пред значителни правни рискове. Ние ще имаме право на обезщетение в размер на 250 млн. евро. Допълнителен риск за VTB Capital е, че прехвърлянето на акции към консорциума на Русев ще промени контрола над дружеството и това ще отключи възможност облигационерите на БТК да поискат незабавно изплащане на дълговите книжа на дружеството в размер на 400 млн евро.

 

  • Отменени ли са резултатите от търга в Лондон?

 

Този въпрос трябва да насочите към VTB Capital. Банката отказва да ни предостави допълнителна информация относно този т. нар. „търг“.

 

  • Какво е било вашето предложение, което е било отхвърлено от VTB Capital през есента на 2015?

Предложението беше за рефинансира на мостовия заем. Нашето предложение беше изпратено на банката през октомври 2015 г., но тя така и не отговори.

Категории Компании

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *