Доналд Тръмп: провокатор или иноватор?

САЩ: ПРЕЗИДЕНТСКИ ИЗБОРИ – 2016

Доналд Тръмп: провокатор или иноватор?

 

Едва ли има американец, а и не само, който да не е чувал името на Доналд Тръмп. Тръмп е американски бизнес магнат, известен с екстравагантния си лайфстайл, медийни прояви, а по настоящем и кандидат за президент на САЩ. На състоялите се в понеделник 1 февруари кокъси на Републиканската партия в щата Айова Тръмп, въпреки очакванията и предварителните анкети, в които водеще убедително, се класира втори. Това постави и отново въпроса, доколко жизнена е неговата кандидатура и какви са неговите шансове да спечели номинацията на републиканците и оттам – да има шанс да стане следващия обитател на Белия дом през януари 2017 г.


[Новините в реално време: кокъсите в Айова (1 февруари 2016)]


 

Заслужава си да зададем въпроса кой е Доналд Тръмп и как той достигна до немислимата за мнозина преди половин година възможност той да е именно представителят на републиканците в президентската надпревара. Как се стигна дотук?

На 16 юни 2015 г. републиканецът Тръмп официално обяви, че се включва в борбата за президентския пост, което у мнозина предизвика огромна изненада. Голяма част от политическия елит в страната не взе насериозно кандидатурата му за държавен глава на САЩ, но популярността на Тръмп предизвика техните реакции и дебати.

Станал известен със своите сексистки и расистки нападки, още във встъпителната си реч, американският милиардер успя да обиди едно от най-големите малцинства в САЩ – латиноамериканското. Повод за това стана темата за имиграцията, която може да се каже, че е водеща в неговата платформа: "Когато Мексико ни праща техните хора, те носят със себе си наркотици, престъпност, изнасилвачи… а някои, предполагам, са добри хора."  С гръмкото си изказване за това как да бъдат спрени мексиканските имигранти с построяването на стена на границата с Мексико, която на всичкото отгоре да бъде платена от мексиканското правителство, милиардерът предизвика остри коментари в общественото пространство и социалните мрежи.

Неуместните му и дори крайни за мнозина изказвания обаче не спират дотук, а по-любопитното е, че до голяма степен вдигат рейтинга му.

Тръмп предизвика и гнева на мюсюлманите с бомбастичното си изказване  в навечерието на атентатите в Сан Бернардино, Калифорния на 2 декември 2015 г., че мюсюлманите не трябва да бъдат допускани до САЩ. В предишни свои изявления магнатът поиска да има наблюдение върху джамиите в щатите, а мюсюлманите да се проследяват от правоохранителните органи като инициатива за борба с тероризма.

Доналд Тръмп бе категоричен, че ако бъде избран за държавен глава, ще изпрати обратно и сирийските имигранти, търсещи убежище в САЩ. В защита на това свое твърдение, той подчерта, че атаките в Париж от 13 ноември 2015 г. са свителство за това как шепа терористи, представящи се за мигранти, могат да нанесат катастрофални щети.

В предизборната си платформа, Доналд Тръмп говори за масово депортиране на близо 11 милиона нелегални имигранти, живеещи на територията на САЩ.

Може да се каже, че той е кандидатът, за когото говорят всички в президентската надпревара. Парадоксалното е, че сякаш със всеки следващ скандал, който предизвиква, Тръмп става все по-популярен.

Мнозина наричат ексценричния милиардер с емблематична прическа популист, ксенофоб и дори клоун. Въпреки това той се харесва на немалко избиратели.

На пръв поглед изглежда сякаш Тръмп казва първото нещо, което му хрумне и това определено го отличава от повечето кандидати за президентския пост, което засега му носи подкрепа от голяма част от републиканските избиратели. Не на последно място, фактът, че е популярна личност също допринася за високия му рейтинг.

Дали провокативните му изявления, които са всичко друго, но не и политически коректи, ще се окажат печеливша стратегия предстои да видим. Резултатите в Айова може и да са обърнали посочената тенденция. Затова ще бъде много интересно какво точно ще се случи през следващите дни и седмици.

 

Коментарът е предоставен от Каролина Кузманова – студентка в МП "Международна журналистика" към ФЖМК и участник в Стажантската програма на Студия Трансмедия.

Категории Цивилизация

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *