Мълчаниието на джипитата

Затишие пред буря

Мълчаниието на джипитата

МЗ e уговорило още 40 000 дози ваксини от Турция

На 29-ти януари, т.г. по време на парламентарен контрол министърът на здравеопазването д-р Петър Москов не даде ясен отговор на нито един от поставените му въпроси, свързани с доставянето на ваксини от Турция. Вероятно това не беше резултат от обикновена разсеяност или любов към клишетата, а поведение породено от неудобен факт – в  средата на декември 2015 г. МЗ  е уговорило  второ споразумение с Турция. Препис от документа публикува ВNews – Решение №977 на МС  от 14 декември 2015 г. , което се отнася за одобряване проекти на споразумения за дарение между правителството на Република България и правителството на Република Турция.

Решението предвижда българската страна да дари още 1 милион дози (50 000 ампули по 20 дози) противотуберкулозна БЦЖ ваксина, а Турция  – още 40 000 дози петкомпонентна комбинирана ваксина за деца ( срещу дифтерия, тетанус, коклюш – ацелуларна компонентна, полиомиелит – инактивирана, хемофилус инфлуенце тип Б – абсорбирана). Министърът на здравеопазването е упълномощен да подпише споразумението с Турция от името на българското правителство. Документът влиза в сила от датата на подписването му.

Припомняме, че на 20 януари т.г.  Висшата административна прокуратура определи, че внесените по-рано от Турция общо 200 000 дози ваксини – петкомпонентна комбинирана „Пентаксим”, опакована в турския завод „Мефар”  и противохепатитната „Еувакс” не са разрешени за употреба в България и с това е нарушено нашето и Европейското законодателство. От „Пентаксим” вече са приложени 90 000 от първоначално внесените 100 000 дози, а „Еувакс”, която е с 4 пъти по-високо съдържание на живачния консервант тиомерсал, в момента се съхранява  в склад.  Всичко това поставя въпроси: защо д-р Москов мълчи за второто споразумение? Защо здравната политика все повече губи компонентите си на лекарска отдаденост и човечност и се превръща във фискална политика? До каква степен тази политика обслужва лични интереси ?

Без да наливаме вода в мелницата на антиваксиналните движения и без да отричаме ползата от имунизациите, не можем да отминем съмнението, че  не дай Боже, ако възникнат някакви странични ефекти, личните лекари ще понесат негативите, защото те ще поставят останалите 10 000 първоначално внесени дози „Пентаксим”. Резултатът ще бъде задълбочаване на недоверието между лекари и пациенти. От това няма да има полза нито една от страните. Още по-лошо е, че се нанася тежък удар върху профилактиката, която у нас отдавна се пренебрегва. За тези проблеми джипитата мълчат. Остава да се надяваме, че мълчанието им не е проява на смазано самочувствие и професионална депресия, не е  окончателна диагноза, а затишие пред буря.

Още по темата:

Каква Турция, за Бога!

Мъките на министър Москов

Категории Моделът

Автор: Ваня Шипочлиева

Д-р Ваня Шипочлиева, д.м. е завършила медицина във ВМИ  - София и журналистика в СУ "Св. Климент Охридски". Придобила е специалност по социална медицина и организация на здравеопазването. Защитила е дисертация за ролята на медиите в процеса на здравната реформа. Автор е на стотици публикации в научни и популярни издания.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *