Скенер открива глаукома

Кръвоносните съдове – маркер за болест

Скенер открива глаукома

Промените в зрителния нерв настъпват 5 години по-рано от симптомите

Представете си, че както си стоите, внезапно пред едното ви око се спусне черна завеса. Липсата на част от зрителното поле може да означава глаукома – заболяване, при което се уврежда зрителният нерв, предаващ изображения от ретината към мозъка. При липса на тодходяща терапия се стига до слепота. Дълго време болните  не подозират за  своя проблем, а   когато го установят, глаукомата е вече доста напреднала.

Доскоро се приемаше, че най-честата причина за увреждането е повишеното вътреочно налягане  (над 22 mmHg). Но редица международни изследвания доказват, че има случаи, при които вътреочното налягане не е високо, обаче се развива глаукома. Интересен резултат от проучванията е това, че 50 % от пациентите, които се лекуват за глаукома, реално нямат такава, а 50% от хората с нарушена функция на очния нерв не знаят, че са болни. Изводът  е:

болестта трябва да се диагностицира прецизно

Днес това се постига чрез съвременни апарати, наричани очни томографи или очни скенери. С тях се наблюдава очното дъно и да се изследват дълбоките слоеве на ретината и зрителния нерв. Така навреме се откриват структурните изменения в зрителния нерв. Обикновено  те се появяват до 5 години по-рано от функционалните увреждания при глаукома. 

За лечение първоначално се използват различни медикаменти ( често под форма на капки ) и се прави лазерна операция, а при неуспех се преминава към класическа операция. Може да се използват  и импланти (високотехнологични произведения, чието предназначение е да заместят дадена тъкан или елемент от орган в човешкото тяло).Нерядко се комбинират посочените подходи. Профилактиката на заболяването налага след 40-годишна възраст да се прави преглед при специалист-офталмолог веднъж на 24 месеца. За хора, наследствено обременени с глаукома или за пациенти с  хипертония, смущения в кръвната циркулация, съдови и други здравословни проблеми,  е добре профилактичните очни прегледи да се извършват през по-кратки периоди от време. Много надежди се възлагат на

нов метод за откриване на хора с висок риск да развият глаукомата

Създаден е от австралийски учени. Основното при него е измерване дебелината на кръвоносните съдове в ретината с помощта на компютърно-базирани изображения. По този начин, за  период от 10 години, били изследвани 2500 души. Анализът на данните показал, че хората с тесни кръвоносни съдове са по-често засегнати от глаукома. Разумно е в такива случаи да се не се натоварват очите с продължително взиране в детайли, да не се прекалява с четене или работа с компютър и, ако се налага, да се носят очила за корекция на зрението.

 

Категории Консулт

Автор: Ваня Шипочлиева

Д-р Ваня Шипочлиева, д.м. е завършила медицина във ВМИ  - София и журналистика в СУ "Св. Климент Охридски". Придобила е специалност по социална медицина и организация на здравеопазването. Защитила е дисертация за ролята на медиите в процеса на здравната реформа. Автор е на стотици публикации в научни и популярни издания.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *