Ниската телесна температура не е само от студа

Що е хипотермия

Ниската телесна температура не е само от студа

Не стойте в продължение на часове в една и съща поза пред компютъра

Когато ви кажат: «Имаш температура», това не означава, че само вие излъчвате телесна топлина, а другите са лишени от нея.  Изразът е предупреждение, че  температурата на тялото ви, измерена под мишницата,   вероятно е по-висока от 37°С градуса, т.е. преминала е нормалните си граници (от 36,4 до 36,9 °С). Трябва да се има предвид, че под езика и ректално нормалната температура е с 0,5-1 °С по-висока. Най-ниски стойности тя достига след полунощ между 1 и 5 часа, а най-високи –привечер, между 17 и 20 часа. Ако телесната температура надхвърли 38°С, разумно е да се вземат лекарства – антипиретици, които да я понижат до нормалните й граници.

Вторият излекуван от СПИН е пациент от Лондон

Какво обаче се случва, ако температурата е под 36,4 °С?

Състоянието се нарича хипотермия и  според някои геронтолози може да е нормално за хо­ра над 55-годишна възраст. Често то се провокира от дълъг престой на студа. Освен пре­ох­лажда­не, виновници за хипотермията могат да бъдат гладът, недохранването или тежката преумора. Леко спадане на температурата се установява и при постоянното умствено напрежение и запазване в продължение на часове на една и съща поза пред компютъра. В тези случаи пострадалите се нуждаят първо от  раздвижване, масаж и прием на топъл чай, кафе или парче шоколад.

Ниската телесна температура може да е последица от неправилно лечение с някои медикаменти или от контакт с отровни вещества. Снижаването  й до 29,5 °С води до загуба на съзнание. При 27 °С човек може да изпадне в кома, а при температура 25 °С  състоянието се смята за несъвместимо с живота.

Откривателят на ХИВ: COVID-19 е грешка от проект за ваксина срещу СПИН

С хипотермия се свързват редица заболявания

Когато отклонението се съчетае със за­чер­вя­ва­не, болезненост, лю­ще­не и уде­бе­ля­ва­не на ко­жа­та, правилно е да се търси дерматолог, защото може да е сигнал за кожни проблеми (их­ти­о­зис, ес­ко­фо­ли­а­ти­вен дер­ма­тит, псо­ри­а­зис).В други случаи ниската температура трябва да насочи пациента към ендокринолог, тъй като е установена връзка между хипотермията и увреждания на надбъбреците, панкреаса, щи­то­вид­на­та жле­за.  Описани са ситуации на рязко спадане на телесната температура при по­ни­жа­ва­не на глюкозата в кръвта, както и хипотермия при ин­султ, мно­жестве­на скле­ро­за, яз­ва на сто­ма­ха, травми на мозъка или гръбнака. Тогава човек усеща слабост, световъртеж, сълнивост. Състоянието изисква незабавна лекарска намеса.  Самолечението е нежелателно и може серионо да навреди на пострадалия.

Как сте с вените ?

Категории Консулт

Автор: Ваня Шипочлиева

Д-р Ваня Шипочлиева, д.м. е завършила медицина във ВМИ  - София и журналистика в СУ "Св. Климент Охридски". Придобила е специалност по социална медицина и организация на здравеопазването. Защитила е дисертация за ролята на медиите в процеса на здравната реформа. Автор е на стотици публикации в научни и популярни издания.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *