Резервни части за Homo sapiens

Дръзко

Резервни части за Homo sapiens

Стволови клетки преборват рака на лимфната система и кръвта

 

 

 

 

Човешкото тяло разполага с недиференцирани, бързоделящи се структури. Това са стволовите клетки. Те са способни да се развиват в различни тъкани, според нуждите на организма. По тази причина са получили определението „резервни части” на Homo sapiens. Освен от ембриони, те се изолират и от възрастни организми – най-често от кръв и костен мозък.

Стволови клетки се изтеглят от вена на пъпната връв

след раждане на бебето и отделяне на плацентата. Нужни са не повече от 100 мл кръв. После тя се изследва и обработва. Процедурите се извършват в стерилни условия, с помощта на специална апаратура, хранителни среди и консумативи, като се действа според общоприетите в световната медицина стандарти. Получените стволови клетки се запазват в течен азот. Срокът на съхранение не влияе върху жизнеспособността им и е практически неограничен.

След размразяване и обработка, клетките се използват за присаждане или други медицински цели

Чрез тях се повлияват благоприятно 70 и повече заболявания, сред които са рак на лмфната система (лимфома), рак на кръвта (левкемия), тумор в детска възраст (невробластом), очен тумор (ретинобластом), мултипленна склероза и др.

 

Категории Консулт

Автор: Ваня Шипочлиева

Д-р Ваня Шипочлиева, д.м. е завършила медицина във ВМИ  - София и журналистика в СУ "Св. Климент Охридски". Придобила е специалност по социална медицина и организация на здравеопазването. Защитила е дисертация за ролята на медиите в процеса на здравната реформа. Автор е на стотици публикации в научни и популярни издания.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *