От Париж до Демойн, Айова

САЩ: ПРЕЗИДЕНТСКИ ИЗБОРИ – 2016

От Париж до Демойн, Айова

Предстои дебат на демократите

 

В днешния глобален свят трагичната новина за случилото се в Париж в петък вечерта на 13 ноември 2015 г. обходи за минути света и промени дневния ред на медии, политици и обикновени граждани. В САЩ събитията се отразиха и на политическата надпревара за номинацията на двете партии за следващите президентски избори. Естествено, най-напред дойде реакцията на Белия дом и публичното изявление на президента Барак Обама. Доста интересно беше и начинът, по който трагедията промени дневния ред на предстоящия късно тази нощ българско време телевизионен дебат в Демойн, Айова, който ще бъде организиран от новинарския екип на Си-би-ес.

Въпреки, че се очакваше този пореден дебат да бъде центриран около вътрешнополитически и икономически теми, очевидно трагедията в Париж, довела до над 130 невинни жертви дойде по време на генералната репетиция за дебата. Екипът на Си-би-ес е реагирал много бързо и съществено е променил сценария на дискусията, вкарвайки много повече въпроси, свързани с тероризма, националната сигурност, външната политика и силното лидерство на евентуалния бъдещ обитател на Белия дом.

"Нападенията от изминалата нощ са трагичен пример за онези предизвикателства, пред които се изправят американските президенти в днешния свят и ние възнамеряваме да запитаме кандидатите как те ще се справят с растящата терористична заплаха“, заяви вицепрезидентът на Си-би-ес и ръководител на Вашингтонското бюро на вечерните новини Кристофър Ишъм.

Екипът на телевизията не е бил склонен да отмени дебата в последния момент заради събитията в Париж. „Целият свят гледа към Белия дом. Тези хора искат да ни превземат отвътре“, заяви Стийв Капус – главен изпълнителен директор на вечерните новини на Си-би-ес.“Всъщност това е проблемът, с който трябва да се справи президентът“ сподели той в Туитър в отговор на въпросите за евентуална отмяна или отлагане на дебата.   

Насроченият за 21.00 ч местно време – 04.00 ч на 15 ноември българско време в Демойн, Айова дебат ще противопостави водещия кандидат Хилъри Клинтън и другите двама кандидати – сенатора Бърни Сандърс и бившия губернатор на Мериленд Мартин О’ Мали. Дебатът е много важен, защото ще се проведе в Айова – първия щат, където ще се проведат партийните събрание – кокъси, които ще предопределят номинацията на партията.

Републиканците се опитват да свържат пропагандно времето, в което Хилъри Клинтън беше държавен секретар с възхода на ИД. Самата Клинтън твърди, че гражданската война в Сирия, продължаваща вече години е причината за развитието на терористичната групировка. Тя се обяви за „повече помощ за бунтовниците“ и за инстутиционализирането на забранена за полети зона над Сирия, което е съществено различие както от обявеното желание на президента Обама за изпращането на 50 командоси от специалните части, така и от позициите на основния нейн опонент Сандърс. Клинтън не се обвързва с мнение, дали създаването на забранена за полети зона ще бъде свързано с използването на американски армейски части.

През последните седмици Сандърс се опитва да докаже своя външнополитически опит и да се разграничи от бившия държавен секретар Хилъри Клинтън като често я критикува от левичарски позиции заради нейните силови подходи към външната политика на САЩ. Като реакция на тези критики, наскоро Клинтън заяви, че тя ще се бори с Ислямска държава, която вече пое отговорността за атаките в Париж от миналата нощ и че тя „вижда смисъл в целенасоченото използване на специални части в подкрепа на борбата на нашите партньори срещу ИД, включително с частите й действащи в Сирия“.

Сандърс вече се противопостави преди дни срещу решенията на президента Обама да изпрати специални части в Сирия, за да воюват с ИД, тъй като така САЩ „ще бъдат въвлечени в безизходна ситуация в гражданската война в Сирия“. В специално изявление по темата през октомври щабът на Сандърс обяви, че „Сенаторът вярва, че сирийската криза може да бъде решена чрез дипломатически средства, а не чрез военни подходи“.

Така че ще бъде интересно да се види реакцията на кандидатите в дебата тази нощ по темата за тероризма и националната сигурност.

Категории Конфликти

Автор: Костадин Грозев

Доц. Костадин Грозев е завършил Английската гимназия в Пловдив (1980), след което завършва история в Историческия факултет на СУ (1985). Д-р по история от 1990 г. с дисертация за Демократическата партия в САЩ (1969-1972). От 1990 г. е старши асистент, от 1993 г. - главен асистент, от 2007 г. - доцент към катедра "Нова и съвременна история". Автор на множество статии, студии и други изследвания в областта на сравнителната история на ХХ в., международните отношения и Студената война, избори, кампании и избирателен процес в Европа и САЩ. Статии от него в "Студия Трансмедиа": 26.06.2015 - Quo vadis EU?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *