Засилени мерки за сигурност преди срещата в Анталия

Г-20

Засилени мерки за сигурност преди срещата в Анталия

 

 

Турски войници убиха в събота четирима заподозрени бойци от Ислямска държава при въоръжен сблъсък край сирийската граница. Новината дойде от държавната Анадолска агенция в навечерието на срещата на лидерите на Г-20 в Анталия. Според съобщението две коли, в които се очаквало, че се намират бойците на ИД се приближили до бронирана армейска кола като пренебрегнали предупрежденията да спрат и открили огън по турските войници. Те отговорили на огъня и убили четирима бойци, включително един в едната кола. Според Анадолската агенция другата кола е избягала.

Инцидентът е станал в близост с армейски пост в покрайнините на град Огюзели в провинция Газиантеп – на около 700 км източно от курортното селище Анталия, където се събират президентът Барак Обама и останалите световни лидери на 20-те най-развити икономики в света за срещата на високо равнище в неделя и понеделник.

Кризата в Сирия и тероризмът, включително действията на ИД бяха вече предвидени в дневния ред на срещата на Г-20, но събитията от петък добави нов акцент в предстоящите дискусии в Анталия.

Групировката ИД е свързвана с два големи бомбени атентати в Турция – в пограничния град край сирийската граница Суруч и в столицата Анкара, довели до 130 убити през юли и октомври.

Турция осъществи серия от операции в седмиците преди срещата, арестувайки десетки хора, включително около 20 заподозрени, заловени в и в околностите на Анталия.

Категории Конфликти

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *