Сладката болест вгорчава живота

Визитни картички на диабета

Сладката болест вгорчава живота

Генни терапии се включват в лечебния арсенал

Всяка година на 14 ноември отбелязваме Световния ден за борба с диабета. По този повод вестник „Труд“ организира кръгла маса, която ще се проведе на 13 ноември т.г. , под патронажа на председателя на 43-тото народно събрание г-жа Цецка Цачева. Модератор на събитието ще е д-р Даниела Дариткова, председател на Комисията по здравеопазването при 43-тото Народно събрание. Участие във форума е потвърдил здравният министър д-р Петър Москов. Защо е необходимо специално внимание към болестта?

Последни статистики

на Международната диабетна федерация в света показват, че над 387 млн. души са засегнати от захарна болест, или всеки 12-ти на планетата. Прогнозите са, че към 2035 г. пациентите ще се увеличат до 592 милиона. У нас заболелите от диабет (на възраст между 20 и 79 години) са над 500 хиляди, твърдят ендокринолози. Още 220 хиляди са в преддиабетно състояние, което означава, че нивото на кръвната им захар е повишено, но не е достигнало границата, при която се поставя диагнозата „Диабет”. При липса на правилен подход към болестта, тя води до миокарден инфаркт, мозъчен инсулт, слепота, ампутации на краката, хронична бъбречна недостатъчност. Страданието  е причина неговите жертви да живеят от 5 до 15 години по-кратко. Различават се два типа диабет.

Тип 1

е резултат от липсата на хормона инсулин, отговорен за нивото на глюкозата в клетките на човешкия организъм. Причина за това е нарушение в задстомашната жлеза, от чийто бета-клетки нормално хормонът се продуцира. При диабет от първи тип производството на инсулин спира. Заболяването  се проявява с често и обилно отделяне на светла и лепкава урина. По количество тя достига 4 и повече литра в денонощието. Пострадалите се оплакват от сухост в устата, жажда и повишен апетит. Въпреки ненаситното хранене телесното им тегло се понижава. Те страдат от умора и безсъние.

Тип 2

настъпва, когато задстомашната жлеза произвежда инсулин, но клетките в организма не са чувствителни към хормона. Глюкозата не може да влезе в тях и концентрацията й остава трайно повишена в кръвта. Заедно с болестта настъпват хипертония, увеличение на лошия холестерол в кръвта и затлъстяване. Тази форма на диебет често се открива случайно. Тя може да сигнализира за себе си чрез  кожна инфекция, причинена от гъбички, сърбеж, нарушения на зрението, дълго незарастващи рани.

При всички случаи целта на

лечението

е да се предотвратят възможните усложнения на диабета чрез оптимален контрол на кръвната захар и  достигане на нормата й – от 2,8  до 5,5 милимола  на литър. Когато се установява слабо повишение на кръвната захар (при изследване на гладно  тя е под 11 милимола на литър), болестните прояви се компенсират само с диета. Това е по-характерно за диабет от тип 2. При среднотежката степен (с ниво на кръвната захар  от 11 до 17 милимола на литър)  диетичният режим се съчетава с противодиабетни препарати за приемане през устата или с инжектиране на инсулин. При тежка степен на диабет се прилагат високи дози инсулин.

Съществуват няколко групи инсулинови препарати:

бързодействащи; депо-препарати; медикаменти с максимално удължено действие. Фармацевтичната индустрия предлага и нови инсулинови аналози, включително  – таблетни форми. Днес изследователите търсяталтернативни пътища за въвеждане на инсулин, за да се избегнат инжекциите. Например – приемане на този хормон чрез вдишване или проникване през устната лигавица. С инсулиновата нечувствителност се води борба чрез специални генни терапии, но те  показват доста странични ефекти засега. Правят се опити за присаждане на бета-клетки в задстомашната жлеза, които са пряко отговорни за производството на инсулин. Работи се и по приложение на стволови клетки в терапията на захарния диабет. Проучвания сочат, че над 50% от случаите на това заболяване от тип 2 могат да се предотвратят чрез промяна в стила на живот. Важното е да се установи  правилен баланс между времето за

хранене, физическа активност и сън

Задължително е диетата да бъде съобразена със състоянието на конкретния болен и с вкусовите му навици и предпочитания. Едновременно с това тя трябва да  нормализира телесното тегло. Едно от основните изисквания е пациентът да се храни в точно определени часове. Ястията за деня е добре да  се разпределят на 5-6 малки порции. На диабетиците се налага внимателно да подготвят всекидневното си меню, като класират продуктите в три големи групи. Първата е на забранените храни – захар, мед, конфитюри, компоти, бонбони, шоколад и пр. (За подслаждане могат да се ползват захарин и сорбит, но в умерени количества.) Втората група е на дозираните храни – хляб, ориз, картофи, зрял боб, леща, не много сладки плодове.Те са разрешени, но е задължително да се приемат в малки количества  Третата група е на предпочитаните храни – кисело мляко и млечни продукти, месо, яйца, растителни мазнини, зеленчуци. Според повечето ендокринолози при стриктно спазване на правилно съставена диета леката степен на захарния диабет се повлиява благоприятно.Този начин на хранене е изключително полезен и за здрави възрастни хора, при които понякога се отчитат гранични стойности на кръвната захар. Разумно  е да се промени стилът на живот, като всеки ден се отделя време за  умерен физически труд, а нощем се спи пълноценно. Поддържането на болестта в трайно компенсирано състояние може да предпази пострадалите от усложнения.

Категории Консулт

Автор: Ваня Шипочлиева

Д-р Ваня Шипочлиева, д.м. е завършила медицина във ВМИ  - София и журналистика в СУ "Св. Климент Охридски". Придобила е специалност по социална медицина и организация на здравеопазването. Защитила е дисертация за ролята на медиите в процеса на здравната реформа. Автор е на стотици публикации в научни и популярни издания.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *