Кой кашля с пълна уста?

Защо се разширяват бронхите?

Кой кашля с пълна уста?

Нелекуваните възпаления си отмъщават

Когато под действие на хронични възпаления, се разширят трайно дихателните пътища, в тях нахлуват болестотворни микроби. Това създава риск от запушване на крайните разклонения на белите дробове. Ако липсва  лечение, тези разклонения трайно се разширяват, като едновременно се нарушава целостта на станата им. При туберкулоза или гнойно възпаление например, тази стена сякаш се разтопява.  Така  се развива болест, наречена бронхиектазна.  Според последни статистики на придобита й форма се падат 70 на сто от случаите. В останалите 30 процента болестта е вродена.Тя може  да се развие още при запушване на бронхите от чуждо тяло, при тумори или увеличени вътрегръдни лимфни възли, да настъпи като усложнение в резултат от алергии или автоимунни заболявания. Най-честият симптом  на болестта е хроничната,

мъчителна кашлица

Свързана е с обилно отделяне на храчки. В такива случаи лекарите казват, че болният кашля с пълна уста. Нерядко, при засягане на кръвоносен съд, се появява и кръв в отделянията. Температурата  понякога е висока. В други случаи се задържа леко повишена в продължение на месеци. Често пациентите се оплакват от

болки в гърдите и задух

Състоянието налага множество изследвания. Прави се кръвна картина, за да се прецени дали са увеличени левкоцитите. Също – функционално изследване на дишането. Този метод позволява да се определят какви са дихателните възможности на пациента. С компютърна томография, бронхография  и рентгеново изследване се установява разширението на бронхите. Зъдължително е и микробиологично изследване на отделяните при кашлицата секрети. При него, освен наличие на микробни причинители, може да се установи дали е понижена имунната защита на бронхиалната лигавица.

Лечението

е консервативно и оперативно. За да се ликвидира възпалението, се предписват силни антибиотици, след проверка за чувствителност на болния човек към тях. Прилагат се медикаменти за изчистване на бронхите – секретолитици (препарати, втечняващи бронхиалния секрет) и бронходилататори (лекарства,разширяващи бронхите). При кървави следи в секретите се налага прием на кръвоспиращи медикаменти. Операция  на белия дроб се предприема, ако медикаментите се окажат неефективни или са настъпили разширения на бронхите, които са свързани  с  кървене и чести възпаления. С подходящо лечение повечето пациенти могат да водят нормален живот. Най-важното е бронхиазната болест да се открие и лекува навреме. Благоприятен ефект върху леките й форми има климатолечението в места със сух и топъл въздух или  сред борова гора.

 

Категории Консулт

Автор: Ваня Шипочлиева

Д-р Ваня Шипочлиева, д.м. е завършила медицина във ВМИ  - София и журналистика в СУ "Св. Климент Охридски". Придобила е специалност по социална медицина и организация на здравеопазването. Защитила е дисертация за ролята на медиите в процеса на здравната реформа. Автор е на стотици публикации в научни и популярни издания.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *