САЩ изтеглят ракетите „Пейтриът“ от Турция

Войната в Сирия:

САЩ изтеглят ракетите „Пейтриът“ от Турция

САЩ изтеглят своите ракети „Пейтриът“, разположени на турска територия според информация от турски правителствени представители.

„Не считаме, че това е най-подходящият момент за изтеглянето на тези батареи“, заяви високопоставен турски дипломат. „В момента положението по границата ни със Сирия е деликатно“.

На 3 и 4 октомври руски военни самолети нарушиха на два пъти въздушното пространство на Турция по време на въздушните атака на Москва в Сирия в подкрепа на режима на Башар ал-Асад. На 7 октомври турски военни заявиха, че базирани в Сирия ракетни системи са заплашили турски военни самолети в момент, когато 8 самолета Ф-16 са патрулирали около сирийската граница.  Турция заяви също, че неидентифициран Миг-29 е заплашил с действията си нейни самолети, което накара външното министерство да извика на три пъти руския посланик, за да заяви своя протест.

Руското Министерство на отбраната заяви, че военен самолет Су-30 е навлязъл „за няколко секунди“ на 3 октомври, наричайки случилото се „грешка, предизвикана от лошото време“. НАТО отхвърли на 6 октомври обяснението на Москва.

Инцидентът идва в момент, когато Русия изпраща нови сухопътни части в Сирия и увеличава военноморското си присъствие.

Ракетите „Пейтриът“ бяха разположени в Пета бронирана бригада на турската армия в Газиантеп, Югоизточна Турция след като страната се обърна към своите съюзници в НАТО за помощ срещу възможна ракетна атака от Сирия.

През август Германия заяви, че ще прекрати своята подкрепа за противоракетната отбрана на Турция. След това последва съобщението от САЩ, според което Вашингтон е съобщило на Анкара, че той няма да поднови мисията на американските „Пейтриът“ в края на октомври. По-рано и Холандия обяви, че ще изтегли своите ракетни системи „Пейтриът“ от Турция.

Изтеглянето на американските ракети е започнало с предислоцирането на ракетите към турското средиземноморско пристанище Искендерун.

Изтеглянето започна въпреки отправената на 8 октомври от Турция молба към съюзниците от НАТО да преразгледат решението си.

Действията на САЩ съвпаднаха с изявления от страна на НАТО, че алиансът е готов да изпрати сухопътни сили, за да защити своите страни-членки.

Категории Конфликти

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *