Спасението на спешните пациенти е дело на самите пациенти

В отдалечените селища

Спасението на спешните пациенти е дело на самите пациенти

211 000 българи са лишени от спешна помощ

На 29 септември т.г. Сметната палата огласи своя доклад за извършен одит на спешната медицинска помощ като елемент от системата на здравеопазването. Докладът е за периода 2010-2014 година, но проблемите, които сочи съществуват и в момента. Основният извод, направен в документа е, че спешната медицинска помощ у нас не е нито ефективна, нито ефикасна. От нея напълно е лишено 3% от населението ( т.е. 211 000 българи), защото обитава отдалечени, труднодостъпни райони. При това търсенето на този вид помощ е засилено в цялата страна поради затруднения в достъпа до извънболнично и болнично лечение. Само в 58% от селищата у нас е създадена възможност  за достъп до филиал на спешна медицинска помощ в рамките на 20 минути, твърдят от Сметната палата.  За около 15% – спешните екипи идват след 30 минути от повикването. Най-затруднена е връзката с хора от Варненска област, живеещи на 50 км от спешния филиал, но   в местност, до която няма нормален път и реално се стига за 90 минути. Не е ясно, как в подобни случаи ще се оказва спешна помощ за 7-8 минути от повикването, след въвеждане на т.нар. триажна система. Припомняме, че системата налага разделяне на пациентите в три групи според състоянието им и най-тежките случаи изискват точно тези 7 минути, както и функциониране на конферентна връзка между специалисти и пострадали. 

Ако реформата не се задейства в скоро време, ако в дежурните екипи на тел. 112 не участват медицински лица, които да приемат обажданията, ако  липсват нормативно приети критерии за разграничаване на спешните от неспешните повиквания, вероятно ще има още много пострадали хора.  Според анкетирани жители на малки селища, за които съобщава „Нова телевизия”, от телелефон 112 първо питат за годините на пациента и ако са много, го насочват към личния лекар. И още – на възрастни хора със сърдечен инфаркт  от телефон 112 поставят диагноза – настинка и препоръчват разтриване с ракия,  а на родители, съобщили, че детето им е ужилено от оса, направо е отказана спешна помощ. Вероятно операторът не  е бил на ясно, че след подобен инцидент, гласните връзки на детето могат да набъбнат и то да умре от задушаване. Крайно време е новият стандарт за спешна помощ да премахне съществуващите сега невежество и субективизъм в оценката на спешните състояния.  Докато той се въведе обаче спасението на  пациентите е дело на самите пациенти. За това ви предлагаме някои

практически съвети

При инсулт болката в главата е като светкавица

Най-опасна е болката, надминаваща пределите на търпимост. За възможно критично състояние алармират и следните оплаквания: изтръпване на ръцете или кра­ката, парализа, замайване, двойно виждане, слабост. Много тревожно е, когато тези прояви са по-силно изразени от едната половина на лицето или тялото. Всички посочени симптоми говорят за мозъчен инсулт, настъпил поради запушена или разкъсана артерия, доставяща кислород на мозъка. Ако в първите три часа от началото на инцидента пострадалият получи ефективна медицинска помощ, има шанс да се предотв­ратят тежки увреждания в организма.

За сърдечен  инфаркт сигнализира болката в гърдите

Тя обикновено се съчетава с неприятно усещане в ръката, челюстта или шията, студена пот, силна слабост, гадене, повръщане, за­губа на съзнание или учестено дишане. Понякога инфарктът на сърцето настъпва без болка. Това се случва по-често при жените, възрастните хора и диабетиците. Те обаче изпитват чув­ство за зашеметяване  и силна немощ. Естествено, веднага трябва да се търси спешна медицинска помощ. В това със­тояние може да се сдъвче таблетка аспирин, за да се предпази сърцето от допълнителни увреждания.

При затруднения в дишането

Освен недостиг на въздух пострадалият изпитва замаяност. Пулсът му е ускорен, а лицето и тялото придобиват синкав цвят. До идване на екип на Спешна помощ близките на пациента  трябва да го поставят в легнало положение. След това внимателно да се плъзне ръка под врата му и човекът да се повдигне, така че да се отворят широко дихателните му пътища. За целта с другата ръка леко се притиска главата надолу.

В безсъзнание

Пристягащите дрехи, яки, връзки и др. се разхлабват и се открива гръдния кош. Правилно е под краката  на пациента  да се постави нещо, което да ги повдигне с 15 – 20 сантиметра. Не се препоръчва преместване, освен ако човекът е на опасно място. В никакъв случай не бива да му се дават храна и вода.

Ако кървенето не спира

След порязване се притиска раната с ръка. Не премахвайте нищо, което е попаднало в нея. Не се препоръчва поставяне на памук в раната. Това само ще я възпали и ще удължи зарастването й. Ако е настъпил  вътрешен кръвоизлив, кожата става хладна и лепкава, особено на ръцете и краката. Заниците се разширяват, пулсът е слаб, ускорен, неравномерен. До идването на екип на Спешна помощ не бива да се дава на пострадалия нищо през устата.

При отравяне

Дрехите се разхлабват. Може да се предизвика повръщане, ако е известно естеството на отровата. Когато не се знае каква е, не е разумно да се предлага на пострадалия мляко. Това може да се окаже фатално, поради нежелани взаимодействия между млякото  и отровата в организма.

Когато чужда частица влезе в окото

е по-добре да не правите опити за изваждане. В повечето случаи такива усилия водят до по-дълбоко навлизане на частицата и други очни увреждания. Единствено допустима е промивката с вода.

При изгаряне

Ако видите човек да пищи от болка, не бързайте да го прегърнете, преди да сте огледали кожата му. Всеки натиск към поразеното място ще подейства като топъл компрес и драстично ще влоши състоянието на пациента. Най-добре е изгореното да се покрие със студена, влажна кърпа и така да се чака до идване на Спешна помощ. Върху кърпата може да се поставят няколко бучки лед, но те не бива да попадат директно върху кожата.

След травма в областта на шията

Всяко преместване на пострадалия може да доведе до прекъсване на гръбначно-мозъчни нерви и да го парализира. В такива случаи човекът не се мести.

При счупване

Засегнатият крайник трябва да се обездвижи чрез шина от подръчни материали. Задължително е след това пациентът да бъде превозен до спешен ортопедичен кабинет. Там ще го прегледа специалист и ще му се направи рентгенова снимка. Опитите за самолечение чрез наместване на костта могат да доведат до тежки  допълнителни травми.

Още по темата:

http://Помощ за спешната медицина! http://transmedia.bg/586

Категории Консулт

Автор: Ваня Шипочлиева

Д-р Ваня Шипочлиева, д.м. е завършила медицина във ВМИ  - София и журналистика в СУ "Св. Климент Охридски". Придобила е специалност по социална медицина и организация на здравеопазването. Защитила е дисертация за ролята на медиите в процеса на здравната реформа. Автор е на стотици публикации в научни и популярни издания.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *