Среща Обама – Путин в Ню Йорк

Предстоящо

Среща Обама – Путин в Ню Йорк

На 24 септември 2015 г. – в деня, когато предстоеше работна вечеря на президента на САЩ с неговия китайски колега, Белият дом и Кремъл обявиха за предстоящата среща в Ню Йорк между Барак Обама и Владимир Путин следващата седмица. Срещата ще се проведе в момент, когато напрежението между двете Велики сили в Европа и Близкия изток и двете страни направиха в четвъртък съобщението за срещата, но се разминаха по въпроса за приоритетите в темата на разговорите.

Белият дом настоява, че фокусът на срещата ще бъде Източна Украйна, където подкрепяните от Русия части се борят срещу правителството в Киев и затова Вашингтон се обявява за продължаване на твърдите санкции, които вече навредиха сериозно са руската икономика.

Москва, от своя страна, заяви, че основният въпрос ще бъде Сирия, където Русия засили военното си присъствие в последните седмици,изпращайки там бойни самолети, танкове и друго военно оборудване в помощ на президента Башар Асад.

Говорителят на Путин – Дмитри Песков заяви пред репортери: „Разбира се, че основната тема ще бъде Сирия“. Запитан дали Украйна ще бъде тема на дискусии, той добави: „Според ситуацията, ако времето позволи“.

„Времето ще позволи“, откликна говорителят на Обама Джош Ърнест пред репортери на брифинг в Белия дом и предупреди да не се очакват „важни съобщения“ от срещата.Говорителят на Белия дом Джош Ърнест, 24 септември 2015 г.

Двамата лидери ще се срещнат в Ню Йорк, където и двамата ще говорят пред Общото събрание на ООН в понеделник сутринта. Песков заяви, че срещата ще бъде след речта на Путин, а Ърнест отказа да посочи кога точно ще се проведе срещата.

Двете страни се различават и по това кой точно е поискал срещата. Кремъл заяви, че срещата е организирана „по взаимно съгласие“, а Ърнест каза, че тя е по искане на Путин. Той допълни, че руснаците били „по-настойчиви“ да говорят с американските си колеги, поради икономическите последици от санкциите.

Предишните срещи между двамата лидери преминаваха доста хладно. Една от тях – през юни 2013 г., която също беше фокусирана върху Сирия, произведе известната снимка, на която двамата лидери изглеждаха дистанцирани и намусени.

Според Ърнест Путин е използвал същия език на тялото на снимката след срещата си с израелския министър-председател Бенджамин Нетаняху по-рано тази седмица.

„Президентът Путин зае онази характерна и вече позната далеч от перфектната поза с разкопчано сако и твърде раздалечени колена, която изпраща определени сигнали“, заяви Ърнест.

САЩ се надяват да тласнат напред политическия диалог относно Сирия по време на други срещи, както посочи на брифинг в Държавния департамент помощник държавният секретар по международните въпроси Шеба Крокер.

Крокър обаче, заяви, че САЩ няма да подкрепят резолюцията в Съвета за сигурност за борба с тероризма, предложена от Русия, тъй като се страхуват, че това ще изпрати погрешен сигнал до партньорите на САЩ в борбата с бойците на Ислямска държава в Сирия. 

Категории Конфликти

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *