Куба дава амнистия заради визитата на Светия отец

Културна дипломация:

Куба дава амнистия заради визитата на Светия отец

Куба обяви днес, че ще освободи 3 522 затворници – най-голямата амнистия от установяването там на комунистическия режим през 1959 г. Това е жест на добра воля преди очакваната през следващата седмица 4-дневна визита в страната на папа Франциск.

Съобщението, появило се в контролираните от държавата медии рано сутринта в петък уточни, че с изключение на няколко хуманитарни казуси, сред амнистираните няма да има затворници, осъдени за престъпления с насилие като убийства, изнасилвания, сексуален тормоз над деца, а така също осъдени за трафик на наркотици, несанкционирано убийство на животни или престъпления срещу сигурността на държавата. Последното включва много политически затворници, които често са осъдени за престъпления срещу държавата.

Подобни амнистии имаше в навечерието на посещенията на Йоан Павел ІІ през 1998 г. и папа Бенедикт ХVІ през 2012 г.

Решението на Държавния съвет на Куба се очаква да влезе в сила през следващите 72 часа. Правителството не публикува списък с имената на амнистираните.

Според вестника на Комунистическата партия „Гранма“ при взимането на решението кой да бъде освободен от затвора е дадено предимство на хора над 60-годишна възраст, по-млади от 20 години, ако нямат други присъди, жени, хронично болни, както и тези, които са в последните месеци от присъдите или работят, за да намалят присъдите си.

Сред амнистираните има и чужденци като Държавният съвет съобщи, че Външното министерство работи с дипломатическите представителство, за да организира тяхното репатриране. Според него правителството работи и със съответните държавни органи за реинтегрирането на затворниците в обществото, а също нуждаещите се да получат съответните медицински грижи.

Новината дойде на първа страница на партийния орган в съобщение, което резюмира решенията, взети от Държавния съвет на заседанието във вторник. Самата новина беше разгърната на трета страница. В резюмето новината за амнистията беше съобщено след взетите решения Хаванският театър да бъде преименуван на името на балерината Алисия Алонсо, както и за това, че трима кубински генерали са получили званието „Герой на Република Куба“.

В изявление групата в подкрепа на кубинските имигранти в САЩ „Куба сега“ заяви, че „без съмнение решението за кубинското правителство за амнистия на над 3 500 затворника в навечерието на посещението на папа Франциск представлява напредък. Това е най-многочислената амнистия на острова след 1959 г. и със сигурност може да се каже, че нямаше да се случи, ако не беше ролята на Светия отец за подобряването на кубинско-американските отношения и напредъка, постигнат след това.“ Куба и САЩ възстановиха дипломатическите отношения помежду си на 20 юли.

Базираната във Вашингтон група, която работи за вдигането на ембаргото срещу Куба заяви също, че е разочарована от „получените сведения, според които политическите затворници не са били помилвани“. Тя призова правителството да преразгледа тези случаи съща като „жест на добра воля“.

Категории Конфликти

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *