За един университет и неговите статуи

www.change.org

За един университет и неговите статуи

Sic transit gloria mundi!

 

 

 

 

 

 

Вчера Студия Трансмедия зададе на своите любознателни читатели един въпрос. Днес предоставяме неговия отговор с помощта на кадри от пролетта на 2008 г. от личния архив на автора и актуални кадри, достъпни в Интернет.

Ще започнем нашия фоторазказ с верния отговор.

Статута на снимката е на Джеферсън Дейвис – президентът на Конфедерацията, който през пролетта на 1861 г. застава начело на алтернативната американска държава в южните щати, отделила се от Съюза в името на запазването на робството и самостоятелността и независимостта на членуващите в нея щати от федералната власт във Вашингтон. Онова, което ще последва е най-кръвопролитната война в историята на континенталната и бъдеща световна суперсила – Гражданската война между Севера и Юга (1861-1865).
Малка предистория към темата.
Когато най-напред през ноември 1999 г., а после и през  зимните и пролетните месеци на 2008 г. посетих и преподавах в тексаската столица Остин и тамошния Университет на Тексас едно от най-силните ми впечатления беше точно начинът, по който в Юга е запазен и почитан споменът за Конфедерацията. Много интересно беше как там се съчетаваха маркерите за историческото минало чрез паметниците и други "места на паметта". 
Университетът на Тексас в Ости обаче е и образователна, мултикултурна институция с доста либерален дух и многообразие на идеологическите и културните гледни точки. Самият кампус и неговото "градоустройство" е оформено през 30-те години на ХХ в. като следващите десетилетия са оформили доста убедителна представа за турбулентните моменти в историята на САЩ и на Тексас посредством множество паметници и паметни плочи.
Целият кампус се доминира от часовникова кула с височина на 30-етажна сграда, която формира ос с Капитолия на Тексас.
Снимка от архива на К. Грозев  Снимка от архива на К. Грозев
През лятото на 2015 г. се отбеляза 150-годишнината от края на Гражданската война, победата над Юга и оттук гарантирането на човешките права на робите върху територията на цялата федерация. Това беше и повод за преосмисляне на миналото в редица южни щати, където присъствието на символите на Конфедерацията е осезаемо чрез паметни плочи, статуи и флагове. След съществен обществен натиск се стигна до свалянето на флага на Конфедерацията от Капитолия на Южна Каролина, което послужи за вълна от действия за премахване на символите в целия Юг.
На този фон се активизираха и студентите от Университета на Тексас в Остин. Най-напред те "оскверниха" с надписи с червена боя и надписи "Дейвис трябва да падне" и "Животът на черните значи нещо", а впослествие студенти и възпитаници направиха кампания в сайта http://www.change.org специална петиция, искаща премахването на статуята на Дейвис.
В резултат президентът на университета издаде съответната заповед за свалянето на статуята и нейното преместване в специален университетски музей, посветен на регионалната история на Юга. Жертва на архитектурното решение стана и статуята на Уудроу Уилсън, която фланкираше тази на Джеферсън и би било неподходящо да остане сама.
 
    
Така от статуята остана само изчистения от червените графити пиедестал, а статуята на Уилсън ще намери сигурно скоро своето място на някое по-скътано място, подобно на тази на д-р Мартин Лутър Кинг.
 Снимка от архива на К. Грозев
 
 
Категории Цивилизация

Автор: Костадин Грозев

Доц. Костадин Грозев е завършил Английската гимназия в Пловдив (1980), след което завършва история в Историческия факултет на СУ (1985). Д-р по история от 1990 г. с дисертация за Демократическата партия в САЩ (1969-1972). От 1990 г. е старши асистент, от 1993 г. - главен асистент, от 2007 г. - доцент към катедра "Нова и съвременна история". Автор на множество статии, студии и други изследвания в областта на сравнителната история на ХХ в., международните отношения и Студената война, избори, кампании и избирателен процес в Европа и САЩ. Статии от него в "Студия Трансмедиа": 26.06.2015 - Quo vadis EU?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *