Заветите на Рей Бредбъри

Да си спомним за него:

Заветите на Рей Бредбъри

95 години от рождението му

 

 

 

                           

На 22 август 2015 г. се навършват 95 години от рождението на Рей Бредбъри (1920-2012) – един от най-известните писатели на съвремието.

Рей Бредбъри на 3-годишна възрастПървопроходец в жанра на научната фантастика, някои от най-популярните му произведения включват „451 градуса по Фаренхайт“, „Марсиански хроники“, „Вино от глухарчета“.  

 

Писал е за театъра и за киното, негов е сценарият за превърналата се в класика екранизация по „Моби Дик“ на режисьора Джон Хюстън. Номиниран е за наградата „Оскар“. Адаптирал е шейсет и пет от своите разкази за телевизионната поредица „Театърът на Рей Бредбъри“.

Бредбъри е носител на награда „Еми“ за телевизионната си пиеса „Дървото на вси светии“. През 2000 г. е удостоен от Националната фондация за книги с медал за изключителни заслуги към американската книжовност.

 Рей Бредбъри, ведно с братя Стругацки, Станислав Лем и цяла плеада научни фантасти, наред с друго формираха и един морал, различен от догматичните схеми и „матрици“, системно наслоявани във времето.

 

Интернет ни предоставя рядката възможност да видим и чуем самият писател – много добро авто-представяне. Дори в този кратък видеоразказ личи колко много неговото творчество е пронизано от последователен хуманизъм и визия за един по-добър и справедлив свят,  който принадлежи на дръзките, на способните „да скочат в пропастта и да си направят крила по пътя“.

 

Заветите на Рей остават като вечни метафори за творческа воля и човешки порив към висините. Далеч не само в Космоса, но и навътре в себе си.  Нека си припомним някои от крилатите мисли на този невероятен човек и незабравим писател. Те със сигурност ще ни вдъхнат  от вярата на Икар, който няма да спре да лети към звездите:  

”Ако криеш невежеството си, никой няма да ти се присмее, но и никога нищо няма да научиш.”

“Има по-лоши престъпления от това да гориш книги. Едно от тях е да не ги четеш."

"Не се опитвам да опиша бъдещето. Опитвам се да го предотвратя."

"У всички нас е вродена глупостта да смятаме метафората за доказателство, потока от празни думи – за извор на основни истини, а себе си – за пророци."

„Трябва да живееш живота си на върха на гласа си! Викай с цяло гърло и слушай ехото!”

„Не се страхувам от машините. Не мисля, че роботите са ни превзели. Мисля, че хората, които си играят с играчки, са ни превзели. И ако не им вземем играчките от ръцете, сме глупаци”

„Прави каквото обичаш и обичай каквото правиш”

„Често съм обвиняван, че съм прекалено емоционален и сантиментален, но аз вярвам в честния сантимент. Нуждата да се прочистваме от време на време е изначална. Хората нямаше да имат язви и щяха да живеят поне 5-6 години повече, ако можеха да плачат по-добре”.

„Не вярвам в сериозността. Животът е прекалено сериозен, за да бъде взиман насериозно”

„Защо да бъдат клонирани хора като можеш да отидеш с някой в леглото и да направиш бебе? Хайде, глупаво е!”

„Имам три правила, по които живея. Първо, свърши си работата. Ако не става, млъкни и си пий джина. Когато нищо не се получава, бягай като за последно”

„Трябва да се движим във вселената. Човечеството трябва да се спасява само. Трябва да избягаме от опасността на войната и политиката. Трябва да станем космонавти, да „отидем” във Вселената и сами да намерим Бог”

„Някои хора стават тъжни много млади. Няма специална причина, изглежда просто така са родени. Те се нараняват по-лесно, уморяват по-бързо, плачат по-рано и помнят повече и, както казах, стават тъжни по-млади. Знам че съм един от тях.”

 

 

Категории Цивилизация

Автор: Пламен К. Георгиев

Проф. Пламен К. Георгиев Проф. Пламен К. Георгиев, доктор на социологическите науки. Той е завършил социология в Хумболдтовия университет в Берлин. Автор е на  трудовете "Българската политическа култура" (Гьотинген, 2007 г.), "Корупционни покровителства в Югоизочна Европа (Визбаден, 2008 г.), "Самоориентализацията в Югоизточна Европа (2012 г.) и др. Гост професор в университетите на Хайделберг, Фрайбург, Мюнхен и др.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *