Македония обяви извънредно положение по границата с Гърция

Бежанската вълна:

Македония обяви извънредно положение по границата с Гърция

Стотици имигранти са атакували македонската граница, опитвайки се да я преминат откъм Гърция въпреки действията на македонските гранични войски. Кореспондентът на ВВС Джеймс Рейнолдс твърди от мястото на събитието, че десетки семейства са успели да преминат загражденията, но много повече са били отблъснати.

Вчера Македония обяви извънаредно положение в два гранични района, за да се справи с притока на бежанци от Близкия изток.

Бежанците се опитват да минат оттам, за да достигнат някои от северноевропейските страни-членки на ЕС.

Бежанци, пристигащи в ЕС, януари - юни 2015 г.

Македонските части са използвали сълзотворен газ, за да разпръснат имигрантите. По продължение на границата е прокарана бодлива теб, за да попречи на бежанците да влязат в страната.

Счита се, че през последните два месеца около 44 хил.бежанци са преминали през границата без да се срещнат сериозна пречка от граничните власти.

Според нашия кореспондент само в петък следобед стотици имигранти са си прокарали път към позициите на частите на граничните части.

Министерството на вътрешните работи заяви в петък, че е позволило на „ограничен брой нелегални имигранти от уязвимите категории да влязат в Македония като на тях ще им бъдепредоставена помощ в съответствие с възможностите на страната“. От там не предоставиха допълнителни подробности.Бежанци, търсещи прикритие срещу използвания срещу гях сълзотворен газ

Полицията е издала транзитни документи на 181 имигранти през последните 24 часа.

Говорителят Иво Котевски заяви за „Ройтерс“: „Ние позволихме влизането на такъв брой хора, който съответства на нашите възможности да им предоставим транспорт и подходящите медицински грижи и лечение“.  

18-годишен сирийски младеж заяви, че самият той е успял да премина македонската граница, но много други са били заловени и върнати обратно.

„Аз бягах бързо и избягах. Те хванаха брат ми и повечето от останалите и ги върнаха в Гърция“.

През последните седмици имаше сблъсъци на гарата в Гевгелия, където имигрантите се опитваха да се качат на претъпканите влакове, пътуващи на север.

Освен в Гевгелия, Македония обяви извънредно положение в Северно Куманово, от където имигрантите се опитват да влязат в Сърбия по пътя си към крайната цел – Унгария, която е страна от ЕС.

Според оценки на ООН, от януари насам в самата Гърция са влезли почти 160 хил. души като само през последния месец броят им е 50 хил.  

Съществуват страхове, че затваряйки ефективно границата си, Македония ще създаде струпване на големи количества имигранти по границите си.

Имигрантите, опитващи се да стигнат Северна или Западна Европа идват от Близкия изток, Африка и Азия, но много от онези, пристигащи в Македония бягат от конфликта в Сирия.

Категории Конфликти

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *