САЩ даде зелена светлина на женската „Виагра“

Фармация

САЩ даде зелена светлина на женската „Виагра“

 

 

 

Администрацията за контрол над храните и лекарствата (АКХЛ) в САЩ одобри новото лекарство за засилване на либидото при жените, получило вече популярност като „Женската Виагра“.

Лекарството Flibanserin, произведено от компанията Sprout Pharmaceuticals, получи одобрението тези дни от консултативния съвет към АКХЛ.

Хапчето е замислено да помогне на жените във възрастта преди менопаузата да възстановят желанието си за сексуални контакти посредством повишаване на определени химически вещества в мозъка.  

Критиките към лекарството в момента са основно за относително ниската му ефективност.

Вариации на хапчето, вече брандирано с името "Addyi" вече бяха предложено за одобрение в предишни години, но досега не беше получено разрешението за употреба.

АКХЛ беше отказала досега на два пъти да даде съответното разрешение поради липсата на ефективни резулнани и заради страничните ефекти като хрема, повдигане и световъртеж.

Жени, тествали лекарството, са отчели средно между половин и един оргазъм повече месечно в резултат на лечението – резултат, който експертите окачествяват като „умерен“.

Първоначално лекарството беше произведено от германската компания Boehringer Ingelheim. Sprout закупи лекарството от тази компания след като АКХЛ го отхвърли.

Изпълнителният директор на Sprout Синди Уайтхед получи силен стимул за своята дейност  като ръководител на компанията след като  компанията стана производител на първото лекарство за стимулиране либидото на жените.

Протоколът от заседанието на администрацията от 4 юни описва лекарството като средство за „лечение на хипоактивното нарушение на сексуалното желание при жени на възраст преди тази на менопаузата“.

Лекарството трябва да се взима всяка вечер.

Все пак лекарството трябва да бъде предписано от лекар, който да определи дали жената, искаща да ползва лекарството страда от нарушение, характеризиращо се с липса на сексуални фантазии и желание,водещи до стрес.

В момента на пазара в САЩ няма никакъв медикамент за лечение на този синдром или на други състояния, свързани с липсата на сексуален интерес при жените.

„Определено, за такова състояние и за свързаните с него нужди не е намерено съответното медицинско решение“ се казва в документа на АКХЛ.

Централата на компанията Sprout е в Райли, Северна Каролина и тя има едва 25 щатни служители. Големите фармацевтични компании като  Pfizer, Bayer и Proctor & Gamble са правили собствена развойна дейност в тази посока, но са се отказали да разработват подобни медикаменти.

Шефката на Sprout Уайхед заяви за „Асошиейтид прес“, че те ще промотират много внимателно Addyi.

„Никога няма да се съгласим пациентка, която не вижда смисъл да го взима, да започне курс на лечение и след това да каже, че не действа“, заяви тя.

В лобирането за одобрението на лекарството се включи феминистката организация „За равен резултат“, която обвинява  АКХЛ, че проявява антифеминистки ппредразсъдъци като одобрява серия от медикаменти за лечение на еректалната дисфункция  при мъжете, без да прокара съответните медикаменти за аналогични състояния при жените.

Категории Консулт

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *