Северна Корея създаде собствена часова зона

Северна Корея създаде собствена часова зона

„Пхенянско време“ ще се нарича новият метод за измерване на денонощието

Властите в Северна Корея обявиха, че създават собствена часова зона и така няма да са в една зона с Япония. Това се прави, за да бъде отбелязана 70-та годишнина от освобождаването на страната от японската окупация, съобщи националната осведомителна агенция KCNA.

В момента Корейската народно-демократическа република е в зоната, която е 9 часа преди времето по Гринуич (GMT). От 15 август страната ще върне часовника с 30 минути назад и така ще възстанови времевата зона, използвана на Корейския полуостров преди японското управление.

"Пхенянско време" ще се нарича новият метод за измерване на денонощието.

"Злите японски империалисти извършиха такива непростими престъпления, че дори отнеха на Корея стандартното ѝ време, докато потъпкваха земите ѝ с 5000-годишна история и култура в преследването на нечувана политика за ликвидиране на корейския народ", се казва в съобщението на KCNA.

Корея е използвала географската източна дължина от 127 градуса и 30 минути, когато през 1908г. е въведена концепцията на часовите зони.

Две години по-късно Япония окупира страната и това продължава до края на Втората световна война през 1945г. По това време – през 1912г., Токио премества линията на часовата зона за корейско време на 135 градуса източна дължина.

Категории Политика

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *