Мнозинството във ВСС отново нападна правосъдния министър

СЪДЕБНАТА РЕФОРМА

Мнозинството във ВСС отново нападна правосъдния министър

 

С четиринайсет гласа "за" Висшият съдебен съвет (ВСС)  прие в четвъртък декларация, с която се обяви срещу твърдения на министъра на правосъдието Христо Иванов пред медиите. Тези твърдения били според мнозинството в съвета неверни и не отговарят на конструктивния диалог.

"Висшият съдебен съвет се е превърнал в трансмисия на търговията с дела", каза правосъдният министър Христо Иванов ден по-рано. Повод за интервюто му бе решението на временната парламентарна комисия да отхвърли предлаганите конституционни промени, свързани със съдебната власт.

По думите му в българската съдебна система функционира "една изключително овластена мафия – на вечните съдебни началници", която предлаганата реформа цели да разбие чрез промяна на модела.

"Правилата ще се променят, когато на върха на съдебната власт има хора, които носят отговорност за провалите. Ако сега сменим А с Б, то Б ще е по-лош или със същото качество, затова трябва да се смени модела", обясни Иванов.

В четвъртък главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че диалог с министъра няма и не го интересува какво е казал по отношение на ВСС или него лично. Той добави, че е свикнал с изявите му, които били "много благи и възпитани" по време на заседанията на Съвета и странни навън.

Цацаров заяви, че него го интересува конкретно колко са съкращенията в главната дирекция "Охрана" и какво става с четирийсет и две съдебни сгради, които остават без охрана.

Преди да се гласува декларацията, оставката на министър Иванов беше поискана от члена на съвета Михаил Кожарев.

"Тотално е дискредитирането на персоналния състав на този съвет", посочи Кожарев. По време на обсъждането главният прокурор Сотир Цацаров попита ще дойде ли министърът, за да не си говорят зад гърба му. Представляващата съвета Соня Найденова отговори, че още вчера станало ясно, че министърът е в командировка.

Председателят на ВКС Лозан Панов попита какво се цели да се постигне с подобна декларация, дали имиджът на ВСС зависи от имиджа на министъра. Съдията зададе и въпроса дали този имидж ще се повиши, ако министърът на правосъдието подаде оставка и не е ли по-добре да разискват точките от дневния ред и да се съсредоточат върху тях.

"Имиджът на една институция не се гради от декларации и не е това начинът, по който ние можем да покажем, че ВСС работи", каза Панов и заяви, че ще гласува въздържал се по тази точка.

Съветът прие единодушно да покани на свое заседание министър-председателя Бойко Борисов. за да обсъдят диалога между властите, бюджета на съдебната власт и охраната на съдебните сгради.

 

Категории Политика

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *