Радан Кънев: Всички се страхуват от прокуратурата

Радан Кънев: Всички се страхуват от прокуратурата

В държавното обвинение има среди, които работят като черна пиар агенция

Наслушах се на хора от статуквото, които обясняват, че реформата трябва да доведе до по-бърз съдебен процес. Целта на съдебната реформа е да пребори големият проблем на българското правосъдие, а той се нарича мафия и корупция, не бавен съдебен процес. Това обясни лидерът на ДСБ и съпредседател на Реформаторския блок Радан Кънев.

Ако започна с примерите, ще се окаже, че в половината европейски държави процесът е по-бавен. Но в нито една няма мафия в съдебната система, няма наложен механизъм за наблюдение от страна на ЕК, подчерта той.

Несъмнено е, че ВСС беше опънал чадър над Софийския градски съд (СГС). И това беше абсолютно известна на всеки български юрист язва, заяви Кънев. Да, ВСС едно от местата, където се е окопала мафията, добави той. Кънев обясни още, че се чуди има ли или няма лидер на тази мафия и затова каза, че няма как да отговори – това следва да го направи прокуратурата.

Лидерът на ДСБ коментира и статиите на Калоян Стоев във вестник "Труд“, по които прокуратурата се самосезира и започна проверка срещу правосъдното министерство.

"Не мога да кажа, че това е мафия и корупция за "това жалко мероприятие”. Използването на медии е нещо старо, изпитано и то си има име – бухалка, коментира Кънев.

"Всички тези медии си имат едни и същи опорни точки – против съдебната реформа, против Петър Москов, за Владимир Путин. Неслучайно казах, че тези медии имат идентична редакционна политика – силно одобрение на Путин, силно одобрение на Ципрас, против реформаторската политика", заяви Кънев.

Има среди в прокуратурата, които работят като черна пиар агенция – не знам дали главният прокурор е сред тях, надявам се, че не е, той трябва да каже. Прокуратурата трябва да разследва всички обществени поръчки, да се следи, да има контрол, защото има корупция, смята той. Лошото е, че проверката започва като шумен медиен пиар и не се върши истинска работа, добави той.

Съпредседателят на РБ обясни още, че "всеки го е страх от прокуратурата“. "Въпросът е да се надмогне страха. Защото в България е доказано, че могат да се  тормозят невинни хора. Това че съм невинен не ме прави защитен", обясни Кънев.

"Виждал съм страх от прокуратурата в изключително много колеги в България, включително хора, за които съм убеден, че нямат изобщо от какво да се страхуват, но те се страхуват от тормоз", смята депутатът и добави, че искал да види истината за отношенията между Делян Пеевски и Цветан Василев "в съдебна зала".

 

Категории Политика

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *