Депутат от Бундестага опроверга твърденията на Светлин Танчев от БДЦ

Депутат от Бундестага опроверга твърденията на Светлин Танчев от БДЦ

Христо Иванов не е искал отлагане на Шенген, а Германия подкрепя реформата му

Правосъдният министър Христо Иванов не е искал влизането на България в Шенген да се отложи, докато бъде направена съдебната реформа. Това заявява депутатът от Бундестага Ахим Бархман в официално писмо, с което опровергава твърденията на депутата от БДЦ и председател на Комисията по европейски въпроси и контрол на европейските фондове Светлин Танчев и на практика го изобличава в лъжа.

Интригата, която спретна Танчев в опит да дискредитира министъра прерасна в истерия. Твърденията му, че Христо Иванов е настоявал Германия да обвърже влизането на България в Шенген с гласуването на съдебната реформа в парламента, бе опровергано в четвъртък и от премиера Бойко Борисов, който е направил специална проверка и е говорил с останалите присъствали на срещата.

След като уличава Светлин Танчев в лъжа, Ахим Бархман заявява, че Германия подкрепя съдебната реформа на българското правителство.

Ето пълният текст на писмото, разпространено от пресцентъра на Министерството на правосъдието:

Ахим Бархман

Член на Германския Бундестаг

Заместник-председател на

Комисията по въпросите на Европейския съюз

Берлин, 9 юли 2015 г.

Уважаеми господин посланик Лингеман,

Уважаеми дами и господа,

Във връзка с публичните твърдения в българската преса с настоящето декларирам:

1. Министърът на правосъдието Христо Иванов под никаква форма не е отправял към мен молба да не се допуска влизането на България в Шенген, докато не бъде осъществена съдебната реформа.Това не е вярно.

2. Невярно е, че съм информирал депутата Светлин Танчев по време на разговора с българските депутати – членове на Комисията по европейски въпроси и контрол на Европейските фондове, че министър Иванов ме е молил, споразумението за Шенген да бъде приложено напълно за България, когато получи зелена светлина за своята съдебна реформа. Това може да бъде потвърдено и от други лица.

3. Следователно изказванията на господин депутата и председател на Комисията по европейски въпроси и контрол на Европейските фондове Светлин Танчев не са верни и по никакъв начин няма да бъдат потвърдени от мен.

Германия подкрепя съдебната реформа на българското правителство. От години Европейската комисия предупреждава чрез своите доклади по Механизма за сътрудничество и оценка за необходимостта от провеждане на реформа. Реформите в областта на правосъдието по наше виждане са от съществено значение за ефективно противодействие на системите на организираната престъпност и корупцията.

Аз останах с впечатлението, че министърът на правосъдието Христо Иванов е една от движещите сили при осъществяването на реформата. Поради това аз подкрепям неговия ангажиращ подход за постигане на възможно най-широк консенсус в България.

Моля сърдечно за коригиране на представената информация по отношение на засегнатите лица, пред обществеността и пред съответните институции.

С приятелски поздрави

Ахим Бархман, член на Бундестага

Берлин, 9 юли 2015 г.

Категории Политика

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *