Атина се съгласи на трети спасителен план в 12 без 5

ГРЪЦКАТА ДЪЛГОВА КРИЗА

Атина се съгласи на трети спасителен план в 12 без 5

(Атина, 9.07.2015, Ройтерс)

Късно вечерта на 9 юли (според информация на „Ройтерс“), близо два часа преди изтичането на поставения от Брюксел краен срок за представянето на реалистично и с достатъчно технически детайли предложение за реформи на гръцката икономика  правителството на Сириза в Атина изпрати изготвения през деня с помощта на френски експерти план. От офиса на президента на Еврогрупата Дизелблум потвърдиха получаването на съответните документи около предложението.Парафът на Дизелблум върху документа е задължителен, за да бъде той разпространен сред лидерите на еврозоната.

Планът предстои да бъде гласуван от парламента и депутатите от Сириза са призовани да присъстват до един за прокарването на предложените в пленарната зала. Очаква се сериозно обсъждане и вероятно търкания вътре в управляващата коалиция. Въпреки категоричния вот на гърците на референдума правителството бе принудено да прокара исканията на кредиторите за сериозни икономии и промени в данъчната система (исканията за повишаване на ДДС на 23% за ресторантите и премахване на някои данъчни привилегии – например за островите), както и промените в пенсионната система. Тези отстъпки са направени с очакването, че кредиторите ще отговорят подобаващо, като се съгласят на известно съкращаване на главницата на дълга и преструктуриране чрез удължаване на срока на плащанията по дълга. За това, между другото призова през деня президентът на ЕС Доналд Туск. Против съкращаването на дълга за пореден път днес се обяви германският канцлер Ангела Меркел по време на посещението ѝ в Босна и Херцеговина.  

Според първите информации за съдържанието на плана, Атина е изготвила този по същество трети план за спешна помощ на стойност 53.5 млрд. евро за три-годишен срок, предлагайки съкращаване на държавните разходи на стойност от 13 млрд. евро (при прекратяването на преговорите в края на юни разговорите са били при съгласие за съкращения от около 7 млрд. евро). Това очевидно е била цената за оставането на Гърция в еврозоната.

По информация на британския „Гардиан“ министрите от гръцкото правителство са се съгласили на плана с оглед на тежкото състояние на икономиката и кризата в банковата система, приемайки на практика исканията на кредиторите и очаквайки реципрочни отстъпки за съкращаването на дълга.

След тежките разговори от последните няколко дни, включващи анализа на резултатите от референдума и обсъжданията вчера в залата на Европейския парламент в Страсбург утре рано сутринта се очаква гръцкия парламент да гласува новото предложение, с което да се даде мандат на финансовия министър Евклид Цакатолос и на вицепремиера Янис Драгазакис да преговарят за него с Еврогрупата и да подпишат крайното споразумение.  Едва тогава предложеният план ще стане закон.

Това няма да мине от съпротива вътре в правителствената коалиция на Сириза и дясната популистка Независима партия, тъй като там има силно крило от изявени противници на всякакви мерки за понататъшни икономии. Министърът на икономиката Панайотис Лафазанис, който предвожда крайнорадикалното крило на Сириза – „Лявата платформа“ (съставляваща около една трета от партията) вече се противопостави на трети спасителен план с допълнителни икономии, тъй като това би попречи на възстановяването на гръцката икономика. Председателят на парламента – Зоя Константинопуло, също представяща това радикално крило публично вече декларира, че никакъв нов меморандум за икономии няма да мине през 300-членния парламент. В допълнение, по-рано през деня част от опозиционните среди поставиха под съмнение готовността на правителството за реални реформи и ще бъде интересно как те ще гласуват по предложения план

Очевидно в момента обаче силният политик в Атина е премиерът Алексис Ципрас и той определя посоката на преговорите. След продължили три и половина часа разговори, Константинопуло напусна кабинета на премиера и отказа да даде какъвто и да е коментар. 

В очакване на изпращането на писмото с плана в Брюксел пред парламента в Атина се събраха привърженици на Европейския съюз и оставането в еврозоната.

В другия лагер може да се посочи призивът на Гръцката комунистическа партия към нейните симпатизанти за свикването утре на масов протест на площад „Омония“ срещу предложения „варварски меморандум“. В специално изявление партията призовава към „борба, за да се отхвърлят плановете за по-нататъшното обедняване на народа“.

Късно през нощта изтекоха първите подробности около съдържанието на гръцкото предложение. Става ясно, че те са доста близко до текста, внесен на 26 юни и дообсъждан в момента на оттеглянето от масата на преговорите. Очевидно, въпреки че точно този текст беще отхвърлен с гласуване на референдума, правителството в Атина го внася отново, разчитайки че нейните отстъпки ще бъдат съпътствани от отстъпки по съкращаването на дълга и оставане в еврозоната. 

По въпросите на пенсионната система се предлага постепенното ликвидиране на "солидарните добавки" докъм 2019 г. Правителството се ангажира да генерира първичен бюджетен излишък през първите три години от съответно 1, 2, 3 и 3.5% (въпреки че е в скоби). Предвижда се повишаване на корпоративния данък още през 2015 г., повишаване на ставките на ДДС и ставките върху луксозните стоки, повишаване на данъците за корабостроителниците, въвеждане веднага на данък върху телевизионните реклами и др. Предвиждат се реформи в системата за събиране на данъците, както и ускоряване на програмата за приватизация. По отношение на синдикатите правителството обещава да премахне елементи от системата на договореностите в резултат на колективните трудови договори.

Гръцкият вестник "Нафтемпорики" публикува целият текст на плана.

Очаквайте по-нататъшното развитие на събитията и утре на сайта на Студия Трансмедия.

Категории Конфликти

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *