Четирите големи гръцки банки ще бъдат закрити

ГРЪЦКАТА ДЪЛГОВА КРИЗА

Четирите големи гръцки банки ще бъдат закрити

​Сериозни промени се очакват в банковия сектор на Гърция, дори страната да успее да сключи споразумение с кредиторите. Четирите големи банки ще бъдат закрити или погълнати от други в рамките на преструктурирането на сектора. Това съобщи Ройтерс, като се позова на неназовани източници.

Става дума за така наречените "системни банки" – Националната банка на Гърция, "Юробанк", "Пиреус" и "Алфа банк“.

Според единия от източниците на Ройтерс от четирите най-големи банки може да останат само две, докато според друг – финансовите институции ще бъдат принудени да се слеят в една, а преструктурирането на бранша може да отнеме и повече време.

Едно преструктуриране на банковия сектор вероятно ще срещне силната опозиция на правителството в Атина, защото освен намаляването на разходите то е свързано и със съкращаване на работните места. Ако бъде сключено споразумение за спасителна програма, планът за банките трябва да влезе незабавно в действие, твърди източник на Ройтерс.

Той дава за пример Кипър. "Като част от програмата за реформа на островната държава една от двете най-големи банки беше затворена", казва източник на Ройтерс.

След рекапитализирането четирите банки на практика станаха държавни и въпросът се състои само в смяна на управлението, обяснява Ройтерс.

Преструктурирането би могло да започне с укрепване на капиталовата база на най-силните банки. След това плановете могат да бъдат разработени в детайли.

Запитан за политическата опозиция, която ще срещнат подобни стъпки, един от източниците е заявил, че има интерес да има по-малко банки, "но аз се чудя, дали това е полезно в краткосрочен план". Високопоставен гръцки банкер е казал също, че по-малко на брой банки също означават и по-малко конкуренция.

Ако бъдат закрити банки, отговорността за това ще е на гръцките власти. Надзорът над процеса ще е в приоритетите на Европейската централна банка.

Гръцкото финансово министерство засега не коментира публикацията, а ЕЦБ поясни, че наблюдава внимателно ситуацията в страната и е в постоянен контакт с гръцката централна банка.

Гръцките банки са в сериозна криза, тъй като заради опасенията за възможно излизане на Гърция от еврозоната клиентите започнаха да изпразват сметките си.

Правителството нареди на 29 юни на банките да затворят, след като се провалиха преговорите по международната помощ за Гърция, а на 30 юни изтече срокът на спасителната програма за страната.

Действието на указа, който вече беше удължен веднъж, трябваше да приключи на 8 юли, но беше удължен до 13 юли според решение, прието снощи от финансовото министерство на страната. Дотогава остава в сила ограничението да се теглят само по 60 евро на ден от банкоматите.

Новото министерско решение дава възможност на пенсионерите без банкови карти да теглят на гише по още 120 евро от своите пенсии.

Толкова ще могат да получават и безработните от съответната помощ, която им се полага, както и пенсионерите в чужбина.

Парите в гръцките банкомати ще стигнат до вечерта на 13 юли, заяви председателят на Съюза на гръцките банки Лука Кацели, цитирана от ТАСС. "Парите в банкоматите ще бъдат достатъчно до вечерта в понеделник. Банките ще снабдяват банкоматите с банкноти през всички дни дотогава. Относно сигурността на спестяванията на гръцките граждани няма никакви проблеми, нито сега, нито ще има в бъдеще", заяви Кацели.

Съобщението за удължаването на банковата ваканция не е изненадващо, след като по-рано гръцкият заместник-министър на вътрешните работи и административната реформа Йоргос Картугалос заяви, че "отваряне на гръцките банки през тази седмица е технически невъзможно".

За да се отстранят проблемите, страната трябвало да постигне споразумение с кредиторите.

Късно в сряда Изпълнителният съвет (ИС) на Европейската централна банка (ЕЦБ) реши да остави без изменение спешната ликвидна помощ (Emergency Liquidity Assistance – ELA) за гръцките банки на равнището от 26 юни 2015 г. По този начин институцията не се съобрази с молбата на гръцкото правителство, което още в неделя вечер съобщи, че е внесло молба за увеличение на лимита.

Категории Финанси

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *