Съдебната реформа: война на световете

Съдебната реформа: война на световете

Президентството похвали новите текстове, а главният прокурор частично ги отхвърли

Институциите не се разбраха за промените в Конституцията. Президентството похвали новите текстове, а главният прокурор частично ги отхвърли. Христо Иванов обаче не е изненадан: „Не може да се говори за политически квалификации като бламиране, това превъзбуждане ми се вижда предварително.“

Големият дебат е около решение на комисията да отхвърли предложените от министъра промени в Конституцията, свързани със съдебната власт. Той беше категоричен, че ще направи всичко, за да се случи съдебната реформа, важното решение предстои в пленарната зала.

По-рано такава теза застъпи и съпредседателят на ПГ на Реформаторския блок Радан Кънев като уточни, че тепърва започват разговори в парламента. Той и Иванов заедно се срещнаха с представители на БСП по темата.

"Предлаганата съдебна реформа е сериозно разбъркване на картите. Моята власт е да предложа тези промени и аз никога не съм очаквал да стигнем толкова далеч, и това никога нямаше да стане без подкрепата на мнозинството и на премиера. Но политическият баланс, на фона на който се случва всичко това, е сложен.“ Така министърът на правосъдието Христо Иванов оправда мълчанието на премиера Бойко Борисов и даде да се разбере, че фронтът срещу статуквото няма да се предаде лесно.

В отговор на призива на бившия служебен премиер Георги Близнашки да си подаде оставката  министър Иванов посочи, че това е най-лесното, но ще го направи, ако се изчерпат възможностите да се осъществи реформата. "Водевилът по толкова фрапантен начин започна след излизането на Близнашки от властта", обясни той поведението на бившия служебен министър-председател, който от известно време открито напада правосъдния министър като междувременно стана експерт на ДПС.

Иванов обясни, че проектът за промени на Конституцията, който вчера беше отхвърлен от специално създадената парламентарна комисия, трябва да влезе за обсъждане в пленарна зала до края на този месец.

А какво ще се случи – има различни политически опции. В парламента за съжаление не надделяват аргументите, а политическите сделки. "Нека да видим дали в Народното събрание ще надделее политическата отговорност или политиката на блатото", каза  министърът.

Има ли мафия, която си поръчва имитация на подкрепа? Министърът уточни, че на този етап няма дори и имитация на подкрепа. Но мафия в България има: страшно много хора, които им е удобно блатото, в което живеем, удобно им е да се спазаряват за конкретни дела със съдебни началници. Тази мафия очевидно може да си гарантира да е над закона.

И даде пример. Във всички затвори у нас има едва 16 души, осъдени за престъпления, свързани с корупция, сред тях обаче няма нито един високопоставен служител или политик или едър икономически играч.

"Реформата на съдебната власт минава през нейния процесор или управляващ орган – Висшият съдебен съвет (ВСС). Ако не реформираме ВСС, ще продължаваме да сме свидетели на истории за хотелиери, ще продължаваме да чуваме, че системата за случайно разпределение на делата не работи и никой няма да реагира. Защото реакцията се дължи от ВСС", каза министърът.

Той подчерта най-важния факт в момента – че е налице конкретно предложение за решаване на системен проблем, установен от години – реформиране на ВСС, който е централната трансмисия за търгуването на дела – без ВСС в досегашния му вид тоталната безнаказаност е невъзможна. А реформата на ВСС без промени в Конституцията е невъзможна, подчерта министърът.

В този контекст той коментира още, че у нас функционира "една изключително овластена мафия – на вечните съдебни началници".

Той отново даде пример за порочните практики на ВСС със случката по време на избора на новия председател на Софийския градски съд  Калоян Топалов. Тогава Топалов каза на два пъти, че системата за случайно разпределение на делата може да бъде контролирана извън съда. Във ВСС не последва никаква реакция, съветът не трепна, а това се казва за четвърти път в тази зала. "Къде е командният център аз не зная, на това трябва да отговори прокуратурата", каза министърът.

Всичко това, а то върви от години, налага да бъдат променени правилата, за да се носи отговорност за провалите от върха на съдебната власт

Ако само сменим А с Б, то Б ще е по-лошо или със същото качество, затова трябва да се смени моделът, по който е конституирано т. нар. правителство на съдебната власт, подчерта Христо Иванов.

Твърденията, че се подготвя система за по-силна политическа намеса върху съдебната власт, министърът отхвърли като "поредните празни заклинания". Абсурдно е да се говори за това, при положение, че се намалява политическата квота в съдебната колегия на ВСС и се засилва ролята на общите събрания на магистратите.

Христо Иванов отхвърли предположението, че е е във война с главния прокурор. Но призна, че има разминаване в интерпретацията на мерките и в целите, които се преследват: "Имаме различен прочит, всеки от нас решава различни уравнения. На главния прокурор очевидно му трябва ВСС, за да решава своите уравнения.“

В парламента има динамика, има различни опции. Министърът похвали Мая Манолова, че е била онзи отговорен политик от БСП, който пръв подкрепи стратегията за съдебна реформа и на нея се дължи обръщането на вота на социалистите по тази тема.

БСП остана с непроменена позиция по отношение на промени в съдебната система чрез конституцията след среща на представители на партията с правосъдния министър Христо Иванов в Народното събрание.

Ден след като парламентарната комисия за изменения в основния закон отхвърли текстовете на Иванов, той и съпредседателят на ПГ на РБ Радан Кънев разговаряха с левицата, за да убедят групата да даде подкрепата си в пленарната зала.

Нашата позиция е ясна, заявена е – тези промени не са последователни и няма да могат да постигнат целта си, заяви пред журналисти депутатът от БСП Янаки Стоилов. Заедно с това обаче той уточни, че от неговата партия били готови да търсят общи решения за законови поправки на част от поставените проблеми, за различни управленски действия.

Стоилов уточни, че става дума за законови промени, отнасящи се до начина на формиране на ВСС, промени в процесуалните норми, които да направят наказателния процес по-динамичен и с по-ясно разписани правомощия на различните участници. Тези въпроси са по-широки от предложените в рамката на конституционните промени, обобщи депутатът.

Те първо поставят измененията в Конституцията, а законът за съдебната власт като последствие, ние трябва да насочим своето внимание отсега към законови промени, които да дадат резултати, смятаме, че там се съдържа по-голям потенциал, отколкото поправки в конституцията, обясни различията между социалистите и застъпниците на измененията в основния закон Янаки Стоилов.

Правосъдният министър Христо Иванов участва в онлайн дискусия за бъдещето на съдебната система, озаглавена "Ще има ли правосъдие в България". Събитието се организира от гражданската платформа за дебат и общо действие MoveBG ("България може").

В рамките на дискусията доц. Кристиан Таков ще зададе своите въпроси към министъра във видео обръщение, а сред присъстващите в студиото ще бъдат доц. Даниел Смилов, проф. Георги Димитров, журналистът Росен Босев и съдия Калин Калпакчиев, които ще се включат на живо с коментари и питания към министъра.

Главният прокурор Сотир Цацаров поиска до есента да започне писане на изменения в трите процесуални кодекса, което по думите му трябва да се случи едновременно с конституционната реформа. Още през миналата седмица главният прокурор и премиерът подеха акция за намаляване на формализма в наказателния процес.

Тези изявление веднага предизвикаха съмнения, че двамата повдигат темата, за да се отклони разговорът от промените в конституцията и проекта за нов Закон за съдебната власт.

"Нека конституционната дискусия си върви, нека стига до някакви решения, но аз имах възможност да заявя, че логиката – първо Конституцията, после Закона за съдебната власт, после други приоритети – композира един влак на промените, чийто последен вагон е някъде в далечното светло бъдеще. Така не се прави", каза Цацаров пред Канал 3.

Той обясни, че промени трябва да има в Наказателно-процесуалния кодекс, Гражданския процесуален кодекс и в Административно-процесуалния кодекс, но не каза какви точно. Преди седмица се разбра, че правосъдният министър Христо Иванов е поискал още в края на април идеите на прокуратурата за промени в процесуалния закон, но такива все още не са представени.

Промените в конституцията и съдебния закон имат за цел да намалят зависимостите в съдебната система, да намалят властта на главния прокурор и да подобрят кадровия подбор в магистратурата. Това неминуемо ще намали сегашните възможности на главния прокурор да се разпорежда във Висшия съдебен съвет. Очаквано прокуратурата постави под съмнение тази реформата. Сотир Цацаров даде да се разбере, че се съмнява, че обикновено Народно събрание може да приеме тези промени.

Петима бивши конституционни съдии обясниха пред парламента след това, че подобна пречка не съществува. Дори Асоциацията на прокурорите в България се отказа от позицията си, че за промените е нужно Велико народно събрание.

Главният прокурор препоръча разумът и прагматизмът да са водещи при осъществяването на съдебната реформа, но той не виждал това да се случва.

"Някои политически партии и отделни политически индивиди експлоатират темата за съдебна реформа. Те го правят заради собствената си популярност и само за микрофоните", обясни той. В отговор на въпрос дали има предвид Бойко Борисов, Цацаров отрече.

"Всъщност част от тези, които използват за реклама съдебната реформа, през ден гостуват в сутрешни блокове и политически предавания в ефира. Те са компетентни по всички въпроси, разбира се, най-компетентни са по въпросите за съдбата на прокуратурата, на съдебната реформа, пък ако щете и на главния прокурор", каза още Цацаров.

По думите му атаката към него може да идва и от някой, който има апетити към неговия пост.

В края на изявата си пред Канал 3 Сотир Цацаров отново показа сериозни познания на политическата мисъл на комунистическите лидери. Според него някои от участниците в дебата за съдебната реформа се държат като Ленин

"Който не е с нас, е против нас", не е логиката дори на ранния Ленин. Това е логиката на късния Ленин. С логиката на зрелия Ленин реформи не се правят", критикува Цацаров. Преди десет дни той успя да вкара цитат на китайския диктатор Мао Дзъдун в постоянните си спорове с правосъдния министър Христо Иванов.

 

Категории Политика

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *