Финансовата помощ за Гърция приключи

ГРЪЦКАТА ДЪЛГОВА КРИЗА

Финансовата помощ за Гърция приключи

(Люксембург, 30.06.2015, по британския „Телеграф“)

Спешната програма за финансова стабилизация на Гърция официално приключи. Това се казва в официално споразумение на кредиторите, публикуване във вторник вечерта. В резултат на това Гърция няма да получи очаквания според програмата днес транш от 1.6 млрд. евро, както и очакваните през юли 10.9 млрд. евро в специални финансови инструменти за рекапитализация на банковия сектор.

С това приключва дългата сага около тази втора спасителна програма за страната, около предоговарянето на която се водиха дългите преговори, приключили внезапно миналия петък с оттеглянето на гръцката делегация и обявяването на референдума. Именно с този последен транш се очакваше да бъде заплатен дългът към Международния валутен фонд, дължим тази вечер в 18.00 ч вашингтонско време (23 ч. брюкселско).

Втората спасителна програма започна на 21 февруари 2012 г. и следваше да приключи на 31 декември 2014 г. След дълги и мъчителни преговори, особено след спечелените от Сириза избори в началото на годината, срокът на програмата беше удължен на два пъти с общо шест месеца. Съществуваше оказалата се напразна надежда, че тя може да бъде продължена още един път.

В рамките на програмата Гърция е получила общо малко над 130 млрд. евро за три години и половина като това се превръща в най-голямата спасителна програма от този род в историята. Само от безлихвените заеми и неплащането на главницата до 2023 г. Гърция е спечелила, според източници на Европейската комисия 16 млрд. евро – което е 4% от брутния вътрешен продукт на страната през 2013 и 2014 г.

В последните часове правителството на премиера Ципрас потвърди, че няма да плати дължимото на МВФ и същевременно поиска нова 2-годишна спасителна програма в обем от около 30 млрд. евро. Тази трета програма по същество е нова и ще изисква нови преговори и ратифициране от парламентите на 19-те страни от еврозоната.

Токущо, очевидно без някакъв напредък, приключи телеконференцията на финансовите министри от Еврогрупата, обсъдили последното гръцко предложение. Финландският финансов министър съобщи на журналистите чрез „Туитър“, че гръцкото предложение не е било подкрепено за момента. Утре се очаква нов подобен разговор. В същият дух се изказа и председателят на Еврогрупата – финансовият министър на Холандия Йероен Диселблум според когото вече е твърде късно да се удължи сегашната програма за спешна помощ. Той допълни, че позицията на Атина към кредиторите и партньорите от еврозоната следва да се промени, преди да се достигне до договореност за нова програма. „Политическата позиция на гръцкото правителство не се е променила“ по негово мнение. И той, подобно на германския канцлер Ангела Меркел по-рано през деня декларира, че молбата на Гърция в този смисъл може да се разглежда едва след насрочения референдум. Според него условията на една нова програма могат да бъдат по-тежки от тези на предишната.

Междувременно, вицепремиерът на Гърция Янис Драгазакис обясни, ме Атина днес се е опитала да помоли МВФ  за отлагане на дължимото днес плащане.

В мрачната и дъждовна атинска вечер в момента се провежда митинг в полза на гласуването със ЗА на референдума. Той протича мирно като определено впечатленията на журналистите са, че участниците са по-заможни и по-добре облечени в сравнение с демонстриралите в подкрепа на Ципрас и вота с НЕ вчера.

В последните минути някой от демонстрантите са влезли в пререкание с полицията, която се е опитала неуспешно да им попречи  да се приближат до сградата на гръцкия парламент.

Категории Финанси

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *