Европейската банка ще поддържа гръцките банки до неделя

ГРЪЦКАТА ДЪЛГОВА КРИЗА

Европейската банка ще поддържа гръцките банки до неделя

Шефът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги увери лидерите от еврозоната във вторник, че ЕЦБ ще направим необходимото, за да се запази гръцките банки в състояние на платежоспособност до срещата на върха на ЕС в неделя, на която ще търси споразумение за допълнителна помощ за Гърция, каза германският канцлер Ангела Меркел, цитирана от "Ройтерс".

Говорейки на пресконференция след извънредната среща на върха на лидерите на еврозоната, Меркел заяви, че "не е особен оптимист" за намиране на решение за Гърция в неделя, но срещата е била свикана, "защото смятаме, че положението е толкова опасно".

Запитана дали Гърция може да излезе от еврозоната, ако не успее да представи убедителни предложения за реформа, тя каза, че в неделя ще се реши дали да започнат преговори за сключване на двегодишна програма за Атина.

Лидерите не са обсъждали идеята евентуално създаване на паралелна валута за Гърция, каза Меркел.

Еврозоната ще изпълни задължението си от 2012 г. да разгледа опрощаването на част от дълга, ако Гърция се съгласи на реформи, но той няма да бъде изцяло опростен, което би било незаконно съгласно договора за ЕС, допълни германският канцлер.

Ако предложените реформи са адекватни и Гърция започна да действа по тях може да се осигури краткосрочна финансова помощ за Атина, заяви Меркел.

Категории Финанси

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *