Гърция свършва парите до 2-3 дни, твърдят банкери пред „Ройтерс“

ГРЪЦКАТА ДЪЛГОВА КРИЗА

Гърция свършва парите до 2-3 дни, твърдят банкери пред „Ройтерс“

Гръцките банки може да започнат да изчерпват наличните си пари в брой в следващите 2 дни, ако кредиторите и правителството не постигнат нова сделка. Още утре някои банкомати може да останат без зареждане.

Това казват пред "Ройтерс" двама души, запознати със състоянието на финансовата система на страната. Сделка във вторник вечер обаче няма, а лидерите на еврозоната приключиха срещата си с решение да изчакат до неделя Атина да представи на ЕС, ЕЦБ и МВФ подробен план и ако той удовлетворява условията им за помощ, да се съберат на 12 юли на последно заседание – но този път всичките лидери та 28-те държави от ЕС – за одобрение на новата програма.

Канцлерът Ангела Меркел заяви, че ЕЦБ ще крепи банковата система на Гърция до неделя и че страната може да получи малко краткосрочно финансиране за най-належащите нужди. Но преди това тя очаква до четвъртък вечерта изчерпателен реформен план за години напред и искане за заем от премиера Алексис Ципрас, за да може да поиска германският парламент да одобри преговорите по нова дългосрочна помощна програма за Гърция.

По думите ѝ още няма условие да се поднови финансирането за Гърция по Европейския механизъм за финансова сигурност ESM.

Въпреки че банките не работят, а тегленето на банкноти да е ограничено вече девети ден до 60 евро на ден от гръцка банкова карта (пенсионерите получават още по-малко – 120 евро на седмица), кешовите наличности на банките бързо се топят.

Константинос Михалос, председател на атинската Търговска камара, заяви миналата седмица, че в банковата система има около 500 милиона евро, но 3-4 дни по-късно тази сума може да се стопила още повече.

Един от източниците на "Ройтерс" казва, че очаква в сряда някои банкомати да започнат да спират заради липса на пари. Дру източник, представен като високопоставен служител в гръцка банка, казва, че в системата са останали пари вероятно за два дни.

"Утре парите в брой ще са наистина голям проблем за банкоматите. Лимитът от 60 евро на ден наистина удължи живота на мрежата от банкомати, но от утре нещата всъщност стават много по-сериозни."

Вторият източник добавя, че системата за разпространение на пари в брой ще замре, ако премиерът Алексис Ципрас не постигне споразумение с кредиторите в следващите няколко дни.

"Не знам дали банкоматите ще се изпразнят в сряда или четвъртък през нощта, но ако нямаме сделка или поне временно споразумение  с европейците, ще останем без банкноти в следващите 2-3 дни", допълва той. Гърция свършва парите до 2-3 дни, твърдят банкери пред "Ройтерс"

Лидерите на еврозоната се събраха извънредно във вторник вечерта в Брюксел и Ципрас им представи план, за който не се знае доколко съдържа нещо ново. Италианският премиер Матео Ренци съобщи в края на разговорите, че ще има още едно извънредно събиране в неделя. То ще бъде официално свикано в следващите нялолко часа и целта му ще е евентуално одобряване на някаква сделка, след което ЕЦБ да получи основание да помогне на гръцките банки.

Източници на "Уолстрийт джърнъл" казват от Брюксел, че е възможно пробивът да представлява договорен строг график от реформи, съкращение на разходите и средносрочно стабилизиране на публичните финанси на Гърция, а в отговор партньорите от еврозоната ще сторят нужното Гърция да остане член на валутния съюз.

Председателят на Еврогрупата Йерун Дейселблум каза, че "днес нямаше нови конкретни мерки" от новия финансов министър Евклид Цакалотос, въпреки настояванията на министрите от еврозоната за реформен план. Но според него "съвсем скоро, вероятно в следващите няколко часа" Гърция ще поиска помощ от фонда на ЕС за аварийно кредитиране.

В контекста на тези събития министърът на вътрешната сигурност Янис Панусис призова полицията да остане "сплотена в тези трудни моменти за нашата страна" и "да пази Конституцията на страната от рисковете, които произтичат от собствените ни грешки", съобщи в."Катимерини". В Атина той говори пред новите членове на елитната част ЕКАМ, която се предполага да е в челните редици, ако социалното напрежение избухне в масови безредици.

Изданието припомня, че има два плана – "Полидерки" и "Немезис" – за действие при масови сблъсъци, щурмуване на магазини, банки или административни сгради.

Зам.-министърът на финансите Димитрис Мардас каза във вторник, че няма повод за безпокойство сред населението, тъй като правителството ще преведе заплатите за юли. "Не изпитваме никакви проблеми в изплащане на 13 юли на заплатите от бюджетния сектор. Доколкото знам, плащането ще мине нормално", допълни той пред държавната телевизия ERT.

Той е поредният представител на финансовото ръководство, който отрече да има планове за конфискуване на част от депозитите в банковата система с цел оздравяване на банките, за което съобщи в края на седмицата в."Файненшъл таймс".

Категории Финанси

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *