Референдум къща не храни

Референдум къща не храни

Че всичките гърци не са от калибъра на Сократа и Аристотеля, това вече го разбирахме

 

 

 

 

 

Автор: проф. Пламен Георгиев,

Heidelberg Alumni

Доктор на социологическите науки

 

Смесени чувства обземат българина из тези дни – като става дума за гърците и техния дълг, който не щат да връщат при диктуваните условия на МВФ, ЕЦБ и пустата „тройка“ .

Имаме ние освен комшийската толерантност и известна стаена завист към „гърка“. „Виждаш ли ги как си живеят? Как си бранят интереса, пък ние…“.

Е, да – гърците са минавали винаги за добри търговци.  И с наше брашно спагети правят, дето се вика. Ние сме друга работа. А за политиците си „йесмени“ и „йесдами“ да не говорим.

Докато се обърне човек и му заложили скъсаните обувки, дето се вика.  Я са обули в непосилни дългове Нероден Петко…

„Покерът“ с гърците , обаче, свърши на 30 юни през нощта. И когато се включи „тежката артилерия“ на световния банков капитал – я Пол Кругмън, я Джоузеф Стиглиц, със свои визии за  една пагубна политика на „остеритета“, плъзнала и по нашите ширини –  нещата стават повече от сериозни.  

Ефектите на тази неолиберална политика, –  тепърва има да усетим и ние. Не само като дефицити, прогресираща оскъдица, но и крахът на една „политикономия“ на прехода , с която и Стара Европа достигна своя предел. 

Ако и доморасли  корифеи на родното „банково дело“ да ни уверяват с криви усмивки,  че нищо не ни заплашвало.

Че вече сме „редуцирали с една четвърт бизнеса си с гърците“. Че нашият дефицит бил нищо, сравнен с дълговете  и дефицитите на толкова страни, които надскачат изискванията на  Маастрихт.

Добре сме , уверяват същите, които „проспаха“ най- големия обир на последните години – КТБ.  

И завлякоха не само  парите на хиляди средни и по дребни инвеститори, но и поставиха на изпитание десетки държавни български предприятия, цели сектори от т.нар. ни икономика.

Разсипаха и продължават да пилеят скъпа народна пара, за „мега проекти“, субсидирани от Европа, от които системно се краде и разхищава.

Нямаме особени основания да не им вярваме. 

Докато същата тази Европа „толерира“ късогледия мениджмънт, ендемичната корупцията, некомпетентната администрация, която затрива и малкото предприемаческа инициатива останала у българина. 

Че тъй не може да продължава е ясно. Въпросът е как мантрите, около „дефицит на солидарност“, ще  се трансформират най-сетне в нови отговорности.

Отвъд „менторството“ , илюзиите които храни онзи, дето „плаща музиката“ ,  пред един все по-разкъсван от противоречия свят.  И рентиерската, иждивенска философия на „масите“, върху която вегетират политиците с южно оперение.

Но, какъвто и да е изходът от референдума на гърците тази неделя – дали ще останат, или ще излязат от еврозоната, от ЕС,  – не можем да запеем като руснаците „а нам все равно“.

Защото и тъй не става. А когато играе мечката у комшията, тя няма как да не намери пролука да нагази и в „нашето“, нали?

Да  не разбърка и тук пчелните кошери, макар, че от тях „мухите“, като им казват пчеларите на трудолюбивите пчелички, отдавна отлетяха.

И вътре се гонят комай само търтеи…

Ето, това за мен е  най- реалистичната равносметка от  „неизбежния дефолт“,  апокалиптичните сценарии за „Grexit“, връщане към драхмата, разпад на Европа и пр. каквито вещаят политически влъхви.

Не че всичките гърци са от калибъра на Сократа и Аристотеля, това всички го разбираме. Но поне живеят с духа на първопроходци на демокрацията.

И не униват,  дори да улучи копието  Ахил по петата…   

Но, преди да са гласували гърците – за нас, българите, вече е  ясно, че „референдум къща не храни“.

Поради което  май най- добре е и  нашия „ 3 в едно“ –  за задължително гласуване, електронното и мажоритарно  да го оставим за друг път.  

И да се хванем за работа.

А тези  там горе, които симулират, че правят нещо – а то си е  нищо, откъдето и да го погледнеш – да слизат!

Няма кой тук да им носи вече на тепсия. И имат много да връщат, но не на МВФ, а на България.

И това изглежда за нас  най-важната – поука от „гръцката работа“.

Че и от Европейското „поплюване“ ако щете: „Кой сват и кой на булката брат…“                       

                                                    

 

Категории Политика

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *