Автор: д-р Ваня Шипочлиева
Във връзка горския пожар, избухнал на 29 юни т.г. в зоната на ограничен достъп в близост до Чернобилската атомна електроцентрала, Националният център по радиобиология и радиационна защита в България е предприел мерки за изясняване на радиационната обстановка в страната ни.
Припомняме, че първоначално украинската служба по ядрено регулиране съобщи: „В пробите, взети от въздуха в района на пожара, е установено съдържание на Цезий 137, което превишава двойно допустимата доза“. Стихията бе овладяна на 2-ри юли сутринта. От същия ден, в прессъобщение на Държавната служба по извънредните ситуации на Украйна се каза, че радиационният фон в зоната на пожара е в границите на нормата.У нас от Националния център по радиобиология и радиационна защита уверяват:
„Измерваме непрекъснато естествения гама-фон. Правим изследвания на атмосферни отлагания и анализ на аерозоли в атмосферен въздух”
Отделите „Радиационен контрол“ към РЗИ – Бургас, Варна и Русе, също извършват аналогични изследвания.Първоначалните резултати не показват промени в естествения радиационен фон. Няма данни за наличие в атмосферния въздух на радиоактивно замърсяване, в резултат на пренос на въздушни маси от територията на АЕЦ „Чернобил“.
От Центъра твърдят, че в страната ни не се налагат защитни мерки, включително лечение с медикаменти /радиопротектори /. Не се препоръчват и различни народни средства също. Например, безразборното приемане на йод може да се увреди щитовидната жлеза, да причини сърцебиене, кожни обриви, диария и др. Доказано е, че ако йодната профилактика се извърши след 5-тия час от началото на радиоактивното замърсяване, ефективността на защитната мярка намалява десеторно. Такава профилактика трябва се провежда само по лекарско предписание.
Безопасно е приемането на алкохол в умерени дози. Учени от Японския Национален институт по лъчева медицина са публикували изследване, според което
бирата пази от тежки частици
Данните сочат, че светлата бира намалява с 34% хромозомните увреждания, възникващи под въздействие на рентгенови лъчи или йони на водорода и други тежки частици. Полезният ефект се обяснява със съчетанието между алкохола и съдържащите се в пивото биологично активни съединения.
Виното също помага срещу радиация
Най-полезно е червеното вино с повече танин. Според проучвания на Софийския Институт по криобиология и хранителни технологии, вината от черно грозде имат силно детоксикираща активност. Те съдържат органични вещества, които регулират кръвното налягане и нивата на лошия холестерол. Част от полезните им ефекти се дължат на полифеноли, извлечени от обвивката и гроздовите семена. Важна съставка на червените вина е резвератролът, който проявява противовъзпалително и противотуморно действие. Има данни, че резвератролът забавя процесите на стареене. Но е важна мярката. Добре е да се приема не повече 250- 300 мл червено вино на ден.