В Германия се разраства антиамериканизмът

В Германия се разраства антиамериканизмът

Репутацията на САЩ в света е сравнително висока. Не е така в Германия. Ново проучване показва: Само в още една друга страна от НАТО, населението има по-негативно отношение към  Америка.

 Репутацията на  САЩ в света е сравнително добра, в Германия обаче нещата седят далеч не така.   Само петдесет процента от германците имат добра представа за Америка, в крайна сметка, 45% имат лоша. Това излиза от ново проучване от известния Pew Research Center във Вашингтон.

Според него оценката за САЩ е по ниска сред техните съюзници само в Турция, дори по-лоша, отколкото в Германия, където образът на Америка бе  атрактивен в началото на мандата на президента Барак Обама през 2009 г. Прави впечатление, че той се е влошил от 2011 г. насам.  Цифрите потвърждават общото впечатление на все по-голям антиамериканизъм  и също формират общото впечатление за отхвърляне на предложеното ЕС-САЩ споразумение за  свободна търговия  TTIP.
С изключение на арабско-мюсюлманския свят и Русия, където той се срина в резултат на кризата в Украйна,  Съединените щати се ползва с висока репутация в света. Тя е особено висока в Африка; изненадващо благоприятна е оценката и в Азия и Латинска Америка, в Индия (70 на сто благоприятна), във Виетнам (78), Бразилия (73) и Мексико (66), например.

Европейците оценяват  особено критично  практиките на правителството на САЩ по отношение  спазването на гражданските права: Само 43% от германците смятат, че правителството на САЩ  защитава правата на гражданите. Малко по-високи са стойностите за Испания (50), Франция (52) и Обединеното кралство (57), значително по-високо доверие в Италия (71).

Очевидно е, че дейностите с подслушванията на Националната служба за сигурност  (NSA) са се отразили особено негативно  в Германия. И тук, както във Франция и  в Обединеното кралство все по малко хора, вярват , че правителството на САЩ  зачита гражданските свободи, както през 2008 г. в края на администрацията Джордж У. Буш, който бе особено непопулярен в Европа.

Отношението  към изтезанията различава американци от не-американци. Все още под впечатлението от  "9/11",  58 процента от американците считат използването на мъчения, за да се противодейства на терористични заплахи, за оправдавани, докато те не надхвърлят четиридесет процента в световен мащаб. Германия е сред страните, където отхвърлянето на изтезания / 68 процента /е особено високо.

В същото време все повече и повече европейци се впечатляват от икономическата мощ на Съединените щати. Докато  по време на пика на финансовата и икономическа криза Китай се схващаше  като водещ световна нация, от 2012 г., махалото се люшна обратно в другата посока: В най-новото проучване ,  41% от анкетираните в пет европейски страни – Великобритания, Франция, Германия, Полша и Испания – считат Китай за водеща икономическа сила в света и само 39%  Съединените щати.
 

Превод от немски: „Студия Трансмедия“

Източник : Франкфуртер алгемайне цайтунг“

Aktuelle Nachrichten online - FAZ.NET

Категории Конфликти

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *