Боби Джиндал – поредният републиканец с претенции към Белия дом

Боби Джиндал – поредният републиканец с претенции към Белия дом

Батън руж, Луизиана, 24.06.2015 : Губернаторът на Луизиана Боби Джиндал е твърде вероятно също да предяви претенциите си към номинацията на Републиканската партия за президентските избори през 2015 г. Експертите считат, че кандидатурата му има малки шансове за успех, но все пак посочват, че той по всяка вероятност ще се прицели в гласовете на консервативните религиозни избиратели  в Юга, разчитайки на популярността си като политик едновременно на действието и на идеите.

Джиндал е 44-годишен и въпреки че вече два мандата е губернатор на един от най-бедните щати в страната, няма националната популярност на сегашния сенатор Марко Рубио и на бившия губернатор от съседния и богат щат Флорида Джеб Буш. Двамата политици от Флорида са може би най-сериозните кандидати в пренаселения с претенденти за Белия дом отбор на републиканците.  

Джиндал е син на индийски имигранти и е получил образованието си в Оксфорд. Зад гърба му има кариера на политик с редица изненадващи за човек с неговия произход успехи. На 24 годишна възраст и без никакъв управленски опит както в администрацията, така и в здравната система той успява да убеди тогавашния губернатор на Луизиана да го назначи за секретар по здравните въпроси на щата,, а на 32-годишна възраст печели избори като конгресмен. Четири години по-късно е избран и за губернатор.  

"Ако се кандидатирам, ще го направя, за да спечеля и то на основата на изложени ясно идеи как да тласнем страната ни напред”, заяви той наскоро пред репортери.

Очаква се днес следобед Джиндал да обяви своята кандидатура официално в Ню Орлийнс, в избирателния район, където е живял, когато е избран за конгресмен.

Непопулярен в щата си в момента, губернаторът на Луизиана изчака местното законодателно събрание да намери начин и да запуши дупка от 1.6 млрд.дол. в щатския бюджет преди да обяви намеренията си. От месеци обаче, той подготвяше  кампанията си с посещения и обиколки из важни за крайния успех в надпреварата щати, особено като Айова, където разчита на гласовете на консервативните религиозни гласоподаватели.

Израснал в индийско семейство, но покръстен като католик в юношеска възраст, Джиндал проповядва своята вяра в малки църкви из Луизиана. При подготовката на кампанията си, той организира политическа проява-молитва в Батън Руж,  срещна се с пастори от съседни щати и издаде специален губернаторски декрет, в който обеща специална „защита на религиозните свободи” в Луизиана за онези местни жители, които се противопоставят на еднополовите бракове.   

Джиндал очевидно ще се конкурира сериозно са тези „евангелистки избиратели” с кандидати като тексаския сенатор Тед Круз и бившия губернатор на Арканзас Майк Хакъби.

Като основание за собствената си кандидатура той посочва, че губернаторите са най-добрите кандидати за президент, тъй като са ръководили  съответните местни административни машини, балансирали са щатските бюджети и са прокарвали съответни свои политики в различните сфери на живота. Подобни мотиви обаче имат и други кандидати като губернаторите Скот Уокър (Уисконсин), Крис Кристи (Ню Джързи) и Джон Касич (Охайо),  а и Джеб Буш.

„Ние се нуждаем от някой в столицата, който да спаси Американската мечта от превръщането и в Европейски кошмар”, заявява често Джиндал.

Пътят му към кандидатурата съвсем няма да бъде лесен, но за ограниченият от мандатността губернатор политически ход назад няма, тъй като мандатът му изтича през януари 2016 г. В момента одобрението сред избиратели в Луизина спадна до 30-тина процента заради серия от орязвания на бюджета за щатските университети и колежи, постоянните проблеми с бюджета на щата и опасенията, че той използва губернаторския пост, за да прикрие амбициите си за Белия дом.  

Губернаторът отрича подобни обвинения. „Осъществяването на реформи е трудно нещо”, заяви той в скорощно интервю. „Много е лесно е да си популярен политик. Ако искаш да си такъв, то целуваш деца, режеш ленти и не взимаш трудни политически решения. Аз не съм избран с такава цел.”

(По "Фокс нюз")

Категории Конфликти

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *