Обиколка на Лоран Фабиус в Близкия изток

Обиколка на Лоран Фабиус в Близкия изток

Френският външен министър Лоран Фабиюс предупреди по време на посещение в региона на 21 юни, че е възможна „експлозия“, ако не бъде намерен успешен изход от усилията за мирно уреждане на израелско-палестинските отношения. Тези негови думи са продължение на вече изразеното от Париж намерение да внесе в Съвета за сигурност на ООН на специална резолюция за рамките на подобни преговори.

Палестинците реагираха доброжелателно на инициативата, надявайки се, че международната общност ще има по-голяма роля в разрешаването на конфликта след повече от две десетилетия на неуспешни преговори под егидата на САЩ.

Израелският министър председател Бенджамин Нетаняху обаче заяви, че „ще се противопостави яростно“ на всякакви международни инициативи за подобни разговори.

Палестински официални лица и френски дипломати заявиха, че тяхното предложение ще изисква границата между Израел и бъдещата Палестинска държава трябва да бъде по линията от преди войната от 1967 г., когато Израел завзе Западния бряг, Източен Йерусалим и ивицата Газа. Освен това предложението поставя срок от две години за подписването на споразумението.

Израел отказва да се върне към границата отпреди 1967 г. с аргумента, че тя не може да бъде защитена, а освен това е против крайния срок за постигането на споразумение.

„За нас“, заяви Фабиус след срещата с палестинския президент Махмуд Абас, „най-важното нещо е да постигнем мир и сигурност, както и да създадем две държави. Нека се научим от уроците на миналото и да се опитаме да се придвижим напред“.   

Фабиус посочи, че е разговарял с президента на Египет и с краля на Йордания, които „ми казаха и двамата едно и също нещо – че са загрижени от това, че ако нещата продължат да бъдат както са замразени в момента, то може да има експлозия“.

По-рано през деня палестинец наръга с нож полицай в стария град на Йерусалим, който стреля по нападателя  в момента на действието.И двамата са тежко ранени.

Нетаняху предупреди по време на заседание на кабинета в неделя, че нападенията срещу евреи ще продължат, ако светът не отчете притесненията на Израел относно гарантирането на неговата сигурност.

„Международните предложения, които се отправят към нас, но всъщност ни се налагат не отчитат на практика нуждите относно сигурността на Израел или другите ни национални интереси“, заяви той.

На пресконференция  след срещата си с Фабиус в неделя вечер, Нетаняху препотвърди искането на Израел палестинците да признаят страната му като еврейска държава. Палестинците признават Израел като държава, но отказват да признаят религиозния му характер, страхувайки се, че така ще засегнат правата на арабското малцинство в Израел и искането за завръщането на палестинските бежанци по домовете им.

(по "Асошиейтид прес")

Категории Конфликти

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *