Солидарността и отговорността вървят ръка за ръка

Солидарността и отговорността вървят ръка за ръка

Берлин, 18 юни 2015:

В реч пред Бундестага германският канцлер Ангела Меркел изрази увереността си, че споразумение с Гърция е възможво, ако Атина „действа отговорно“. Според нея, Гърция е получила „безпрецедентно количество Европейска солидарност“ и сделка с кредиторите е „все още възможна“.  

„Когато има желание, се намира и път“, подчерта Меркел, добавяйки, че Гърция не е единствената страна, на която е помогнато. Испания, Португалия, Ирландия и Кипър вече са приложили успешно „болезнените реформи“ или пък са „на прав път“. Тя призова Атина да направи същото и напомни, че всички усилия са „насочени към това Гърция да остане в еврозоната“, ако е склонна на компромиси. „Солидарността и отговорността вървят ръка за ръка“ бяха думите ѝ към германските законодатели.

Речта на Меркел бе в навечерието на критично важното заседание на финансовите министри от Еврозоната днес. Това е една от последните възможности да бъде преодолян застоя в преговорите за отпускането на Атина на остатъка от смата 7.2 млрд. евро спешна помощ от Европейската комисия, Европейската централна банка и Международния валутен фонд.

Меркел изрази ясно желанието си Великобритания да остане в Европейската общност, тъй като на ЕС му е необходим Лондон като „силен партньор“. Според нея, Великобритания е модел за „конкурентноспособност“, който целият ЕС и еврозоната следва да използва.

Същевременно обаче тя заяви, че Великобритания трябва да си изясни „каква роля желае да играе“ вътре в ЕС.

В началото на речта си Меркел се обяви и за приемане на общи стандарти вътре в ЕС за справяне с проблемите около бежанците и търсещите убежище чужденци. Тя заяви, че Европа трябва да се бори с причините, принуждаващи хората да търсят убежище.

(по Радио „Дойче веле“)

Категории Конфликти

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *