Доклад на ОИСР за прекалената финансова експанзия

Доклад на ОИСР за прекалената финансова експанзия

Париж, 17.06.2015: Прекалено развитият финансов сектор затормозява дългосрочния икономически растеж и засилва неравенството в света.Такъв е изводът от публикувания днес доклад на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. Според него „финансовият сектор е жизненоважен елемент на икономическия растеж, но понякога неговото свръхразвитие пречи“. Затова са необходими „реформи, които да стабилизират финансовия сектор с цел осигуряване на дългосрочен икономически растеж и да се повиши справедливото разпределение на доходите“.   

В доклада се посочва също, че заемите за физическите лица и бизнеса е нараснал три пъти по-бързо от икономическия растеж в развитите икономически страни – растеж от 10% на наличния кредит в 34-те страни членки води според организацията до намаление на дългосрочния икономически растеж с около 0.3 %.

Главният икономист на ОИСР Кетрин Ман посочва в телевизионно интервю, че „финансовите ресурси са положителен за растежа фактор, но подобно на шоколада прекалената употреба е вредна. Прекалените кредити означават, че други елементи на икономиката се лишават от необходимия им ресурс“.

Засилването на неравенството, според доклада,  в резултат от финансовата експанзия произтича от една страна от доста по-високото ниво на заплащане на работната сила в този сектор, а от друга – от необходимите държавни гаранции за големите банки. Освен това леснодостъпните кредити облагодетелстват богатите в доста по-голяма степен от по-бедните прослойки от населението. Според доклада около 40 % от всички кредити в страните от еврозоната се отпускат на най-богатите 20% от населението, а други 25% – от следващите по доходи 20%.

ОИСР, която дава съвети за своите страни-членки по отношение на икономическата им политика се обявява за мерки за ограничаване на кредитната експанзия. Според нея по-голяма стабилност би се постигнала посредством систематичното раздробяване на големите банки на по-малки институции, които биха могли да фалират самостоятелно, без това да предизвика срив в цялата финансова система. „Постигнат е съществен напредък“, се заявява в доклада, обаче „още много предстои, за да се намали безусловната държавна подкрепа за твърде големите банки, за които не може да се допусне да фалират и така да има достатъчно място за конкуренция между големи и малки банки“. (по материали от „Блумбърг“).

Категории Финанси

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *