Лорета Линч – жената, която разклати ФИФА

Лорета Линч – жената, която разклати ФИФА

В. „Фигаро“:

Преди няколко седмици Лорета Линч стана първата чернокожа жена, оглавила американското Министерство на правосъдието. Тя е човекът, който ръководи в сянка разследването срещу ФИФА.

Прясно назначена начело на американското Министерство на правосъдието, Лорета Линч направи в сряда голям удар срещу корупцията в света на футбола. 56-годишната Линч, която е контролирала с желязна ръка тежкото разследване, в качеството си на прокурор на Ню Йорк, изказа мнението си направо пред журналистите в сряда следобед:

“Тези обвинения свидетелстват за ендемична, всеобща и дълбоко вкоренена едновременно в чужбина и тук, в САЩ, корупция в световния футбол“, отсече бившата прокурорка, нагърбила се с приковаването на позорния стълб на световната футболна централа.

Избрана от Барак Обама да наследи Ерик Холдър миналия ноември, през април американският Сенат потвърди избора й. Лорета Линч обяви намерението си да преследва решително “белите якички и другите елити”. Подчертавайки, че никой не е над законите. В сряда жената, свикнала с делата за корупция, влезе в действие с повдигането на обвинения на деветима ръководители от ФИФА и петима партньори на световната футболна централа. Тя е човекът, който даде финалната зелена светлина, искайки от швейцарските власти да пристъпят към арестите рано сутринта в сряда в един хотел в Цюрих.

От нюйоркската корупция до международния трибунал

Завършила право в престижния университет “Харвард”, родена в Северна Каролина, тя е изкачила много стъпала в кариерата си. В средата на 90-те г. разследва корупцията в управлението на град Брукхейвън, щата Ню Йорк. През 1999-та, по онова време на 40 г., получава първия си високопоставен пост: Лорета Линч е назначена за федерален прокурор на окръг Ню Йорк от бишия американски президент Бил Клинтън. Впоследствие е назначена за специален съветник на прокурора на Международния наказателен съд за Руанда, от 2002 до 2007 г., а след това става федерален прокурор на Ню Йорк.

Работата й е да разчиства.

Лорета Линч атакува както консервативен парламентарист, така и избраници демократи, разследва данъчни измами на едните и злоупотреба със социални блага и корупция при другите, потопява си в сметките на банка “Ситигруп”, договаря споразумения, които се измерват в милиарди долари.

През ноември 2014 г. Барак Обама избра Лорета Линч да наследи Ерик Холдър, първият афроамериканец, избран на поста министър на правосъдието на САЩ. Така Лорета Линч стана първата чернокожа жена и втората жена изобщо, заела този ключов пост, в американската история.

Назначаването й бе залог в битката между републиканското мнозинство и демократическото малцинство в Сената. В САЩ членовете на президентския кабинет трябва да бъдат одобрени чрез гласуване в Сената. Барак Обама обясни, че разчита “на нейния опит на твърд, независим и уважаван прокурор”. Много републиканци смятаха, че правосъдието при управлението на Обама е взело политически завой със съдебното потвърждение на решението на президента от миналия ноември за временно уреждане на положението на милиони незаконни имигранти.

След този исторически удар жената, която съчетава “стоманата и кадифето”, по израза на един сенатор демократ, би могла бързо да накара критиците си да млъкнат.

Категории Цивилизация

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *