Прокуратурата и КПКОНПИ изпраха и Цветан Цветанов

Прокуратурата и КПКОНПИ изпраха и Цветан Цветанов

Българската прокуратурата отказва да разследва бившия председател на парламентарната група на ГЕРБ и втори човек в партията Цветан Цветанов за сделките му с имоти. Причината е, че не са открили данни за корупционни и други престъпления от страна на Цветанов по скандала с имоти на компанията „Артекс“ станал популярен като „Апартаментгейт“.

Това става ясно от постановление на специализираната прокуратура, с което се прави отказ да се образува досъдебно производство и се прекратява проверката по случая. Постановлението на прокуратурата е издадено на 17 февруари и е по сигнал на сдружение БОЕЦ. Подписано е от прокурор Валентина Маджарова.

От БОЕЦ припомнят, че в сигнала си до прокуратурата и КПКОНПИ са алармирали за „съмнения за извършени престъпления – корупция, злоупотреба с власт, незаконно забогатяване, конфликт на интереси, търговия с власт, укриване на данъци, данъчни и финансови престъпления както и други престъпления по чл. 283 и 304 от НК, както и участие в организирана престъпна група за данъчни и финансови престъпления, извършени от Цветан Цветанов – депутат в 44-ото Народно събрание на Република България, и Мирянови – собственици фирма „Артекс Инженеринг 2000-5″, както и други неустановени лица“.

 

Цветанов твърдеше, че всичко е законно, няма корупция и злоупотреба с влияние, като това ще бъде доказано от компетентните органи. Той дори заяви, че няма кой да го накаже, защото не е извършил нищо нередно. Това предизвика острата реакция на премиера Бойко Борисов, който заяви, че „може да го накаже Господ, могат да го накажат хората, мога да го накажа и аз“. Впоследствие на Цветанов се наложи да напусне Народното събрание, както и партията ГЕРБ.

В преписката специализираната прокуратура посочва като установена цялата версия, която Цветанов изнесе публично за начина, по който е придобил имота, коментира „Дневник“.

Според документите, публикувани в рамките на няколко журналистически разследвания, данъчната оценка на имота, по която е извършена и замяната, е 386 654 лева за 315 кв. метра. Това включва апартамент от 240 квадрата, двоен гараж, преддверие и асансьорна шахта. При тази цена на придобиване на апартамента излиза, че квадратен метър струва 1227 лева (630 евро), а подобни имоти в други сгради на „Артекс“ се продават на цени от 2400 евро до 3000 евро.

 

Тогава Цветанов обясни сделката с това, че заменените жилища са в същия район, а доплащането е направил с комбинация от кредит и спестявания и твърди, че трябва да се изчислява само това, което е платил за около 50 кв.м разлика в общите площи на имотите. На практика с постановлението за прекратяване на проверката специализираната прокуратура потвърждава тезата му. Прокуратурата посочва, че Цветанов и Мирянови се познавали от 2017 г. и отношенията им били изцяло делови.

Два месеца след началото на скандала Цветанов си тръгна от всички постове, които заемаше в ГЕРБ и в парламента, а наскоро обяви в телевизионно интервю, че знае кой стои зад скандала с покупката на жилища на по-ниски от пазарните цени.

През март 2019 г. Върховната касационна прокуратура възложи на Антикорупционната комисия да започне проверка на сделката за апартамента Цветан Цветанов. На 19 юни 2019 г. КПКОНПИ е приключила 11 производства, които бяха образувани след скандала. По 7 от тях комисията не е открила конфликт на интереси, а други 4 са прекратени. Така казусът с имотите е приключен за КПКОНПИ.

На сайта на комисията бяха публикувани няколко решения, според които при покупката на имотите си не са направили нарушения бившият шеф на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов, министърът на туризма Николина Ангелкова, бившият зам.-министър на младежта и спорта Ваня Колева, бившият зам.-министър на енергетиката Красимир Първанов, бившият министър на правосъдието Цецка Цачева, председателят на комисията по култура и медии в Народното събрание Вежди Рашидов и председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов. Всички те бяха разследвани от антикорупционната комисия по медийни публикации заради имоти, за които се твърдеше, че са купени на по-ниски цени от пазарните.

Според заключението на антикорупционната комисия, щом няма участие в „Артекс“, Цветанов не е в конфликт на интереси. Бившият председател на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов е дал обяснения пред комисията по повод проверката на имота му, става известно от публикуваните решения. От обясненията му „е видно, че е узнал за обявения за продажба процесен апартамент от приятелско семейство, след което се е срещнал с продавачите и са договорили условията по сделката“.

 

Цветан Цветанов не е свързан със собствениците на „Артекс“, защото няма участие във фирмата, посочват от комисия „Антикорупция“ и така стигат до извода, че няма и конфликт на интереси. Освен това никой от фирмата строител не е бил служебно подчинен на Цветанов и заради това се приема, че той не би могъл да им окаже влияние.

„По отношение на съмненията за евентуално влияние върху други органи и лица комисията приема, че за оказване на влияние е необходимо наличието на отношения на субординация и йерархическа подчиненост между този, който оказва влияние, и този, върху когото се оказва влиянието, което в конкретния случай не е налице“, се казва в решението на антикорупционната комисия за Цветанов.

Така година и половина след скандала с имотите му Цветан Цветанов е окончателно изпран от разследващите институции.

Категории Акцент, Акцент-2, Общество

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio