Експерти прогнозират: Ковид-19 ще върне туберкулозата в света

Експерти прогнозират: Ковид-19 ще върне туберкулозата в света

Поради борбата с пандемията от коронавирус, десетки хиляди пациенти с туберкулоза по света остават без диагностициране и навременно лечение, което може да доведе до увеличаване на смъртността от това заболяване в бъдеще. Това се посочва в проучване на международната организация Stop TB Partnership, цитирано от БГНЕС.

Експертите проучиха как краткосрочните карантинни мерки ще повлияят на увеличаването на заболеваемостта и смъртността от туберкулоза през следващите пет години, използвайки данните за държави, в които проблемът с туберкулозата вече е остър: Индия, Кения и Украйна. Те разгледаха два възможни сценария: оптимистичен и песимистичен.

Според оптимистичния сценарий до 2025 г. в света ще се появят допълнителни 1,8 милиона души с туберкулоза, от които 342 500 ще умрат. Песимистичният сценарий предполага, че до 6,3 милиона души ще се разболеят от туберкулоза през следващите пет години. При най-лошия сценарий 1,4 милиона от тях ще загубят живота си.

Още в началото на пандемията в учени обявиха, че БЦЖ ваксината може да се окаже оръжие срещу врага. Екип от американски учени твърди, че всеки, който е бил имунизиран като малък от туберколоза, по-трудно би се заразил с COVID-19. Според тях  държави, където не се прилага ваксината, като Италия, Нидерландия и САЩ, са по-тежко засегнати от коронавируса. Те признаха, че са били изненадани, че разпространението на заразата е различно, в зависимост от това къде живееш.

В България БЦЖ започва да се използва през 1928 г. и огромна част от населението е ваксинирано.

 

Категории Акцент, ОбществоЕтикети , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio