Перник не може да ползва вода от аварийния водопровод

Перник не може да ползва вода от аварийния водопровод

Перник не може да ползва вода от построения за 26.5 млн. лв. авариен водопровод и продължава да черпи вода за пиене от язовир „Студена“.

Аварийното съоръжение не върши работа, защото създава проблеми в налягането на водопреносната мрежа в Перник. Признанието дойде първо устно – от екоминистъра Емил Димитров пред БНТ в сряда. Ден по-късно се появиха документални доказателства под формата на писмо на министъра на екологията до шефа на ВиК-Перник, цитирано от Клуб Z.

От документа се разбира, че на Димитров му се е наложило да увеличи допустимия обем вода от „Студена“, който може да бъде използван за питейни нужди от Перник през месец април. При това двойно – от 300 хил. куб. метра на 600 хил. куб. метра, след като ВиК-Перник е изразходвало заявения и отпуснат първоначално обем за първите 10-ина дни от месеца. От ВиК-Перник дори са поискали още по-големи обеми за април – 840 хил. куб. метра

Дотук се стига именно, защото аварийният водопровод през Мало Бучино, който трябва да доставя вода от яз. „Бели Искър“, не функционира както трябва. Планът първоначално бе по „аварийния“ водопровод до Перник да стига 800 хил. кубика вода, а от „Студена“ да идват 300 хил. кубика.

„Водата от София влиза с голяма скорост и гърмят тръбите. За 10 дни похарчиха количеството вода от язовира, колкото за цял месец. В средата на лятото ще имаме проблеми, ако продължаваме така“, каза в сряда министърът. Старите тръби в Перник  „гърмят“ заради налягането, а това може да се регулира с изграждане на нов резервоар по трасето на аварийния водопровод. В интервюто си от сряда екоминистърът посочи като причина за провала „тези, които са го проектирали и строли“ този водопровод. Самият проект никога не е виждал бях свят, въпреки че при първата копка на съоръжението лично принципалът на изпълнителя на поръчката „Монтажи“ ЕАД – министър Емил Караниколов – обяви, че цялата документация до два дни ще се появи в сайта на подопечното му ведомство, припомня Клуб Z. Заявката за това се случи в началото на февруари. Документът обаче така и не е публикуван.

 

Категории Акцент, Акцент-2, Икономика

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio