Караянчева: Вдигаме си заплатите за да даряваме, Борисов: Замразявам ви заплатите

Караянчева: Вдигаме си заплатите за да даряваме, Борисов: Замразявам ви заплатите

Премиерът на България Бойко Борисов нареди на депутатите от управляващата партия ГЕРБ, които по конституция трябва да го контролират, да замразят заплатите си. Борисов се включи на извънреден брифинг в МС за да обяви, че депутати от ГЕРБ ще внесат предложение за замразяване на възнагражденията на нивото от декември, 2019 г. Това ще доведе до замразяване и на заплатите на президент, вицепрезидент, премиер, министри, зам.министри, членове на политически кабинети,председател и членове на Конституционния съд, главен прокурор, председател на Върховния административен съд, председател на Върховния касационен съд, членове на ВСС, кметовете.

По правилата, които самият парламент е приел, депутатската заплата е 3 пъти по-голяма от брутното средно възнаграждение в държавния сектор за последния месец на предходното тримесечие, припомня в. „Сега“. В случая се взима месец декември на 2019 г., когато чиновниците са получавали средно по 1416 лв. Така излиза, че родните депутати от април 2020 г. трябва да взимат по 4248 лв. основно месечно възнаграждение. Преизчисляването се прави автоматично, но депутатите имаха възможност досега да замразят заплатите си на фона на икономическата криза.

До развръзката със заплатите се стига след скандално изказване на председателя на парламента Цвета Караянчева, която се опита да защити ръста с абсурдни аргументи.Пред БТВ председателката Цвета Караянчева защити ситуацията:

“Вдигаме ги, защото една трета от заплатата си дарявяме! И сега трябва и по места да даряваме. Не е редно да замразяваме, това е популизъм! Не може популизъм по време на криза. Нека всеки даде от себе си. Според мен не трябва да се замразяват заплатите, а да се процедира както процедираме ние в ПГ на ГЕРБ – 1/3 от заплатите да се даряват по регионите, където са избрани народните представители. Очаква се намаляване на заплатите в следващите месеци и замразяването им в момента означава, че те ще останат на по-високо ниво. Не може популизъм по време на криза. Нека всеки да даде част от своите средства“.

Категории Акцент, Общество

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio