Министър Ананиев отмени заповедта си за носене на маски

Министър Ананиев отмени заповедта си за носене на маски

 

Отменя се носенето на маски, докато държавата не осигури 1 млн. маски, които смята да раздаде на социално слаби граждани безплатно чрез социалните служби. Това каза здравният министър Кирил Ананиев, с което фактически отмени собствената си заповед за носене на това предпазно средство. Маските ще бъдат от най-висок клас защита и се очакват до една-две седмици, уточни министърът на извънредния брифинг заедно с министъра на МВР Младен Маринов.

Според Кирил Ананиев се обмисля и дали да не се редуцира определената глоба за нарушители от 5000 лв.

Сутринта шефът на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски обяви, че гратисният период за задължителното носене на маски на обществени места е до събота, с което смекчи предишната заповед на Ананиев.  Вчера той издаде заповед, с която носенето на маски трябваше да е задължително за всички открити и закрити обществени места. Санкцията е глоба от 5000 лв.

Пак сутринта днес ген. Мутафчийски каза, че предстои регионалните здравни инспекции и МВР да детайлизират къде точно ще е задължително да се ходи с маска, но поясни, че това със сигурност включва магазини, аптеки, болници, банки, транспорт, сгради на администрацията, всички институции и места, където няма контролиран достъп.

В същото време пък зам.-шефът на „Охранителна полиция“ Тони Тодоров каза пред бТВ, че компромиси няма да има и полицията ще глобява от днес.

„Не трябва да говорим за проява на някаква толерантност от страна на полицейските служители за неспазване на мерките от страна на гражданите. Налагането на тези санкции е просто наложително и задължително. Заявяваме категорично, че няма да правим компромис с никого“, каза Тодоров

Шефът на щаба обаче призна, че данните за ползата от носенето на маски от здрави хора, особено ако не са с най-висока защита, са противоречиви и не се препоръчва от Световната здравна организация.

„Противоречиви са данните за ползването на маски, болните задължително трябва да носят маски, а за здравите са съвсем противоречиви, не се препоръчва от СЗО. Не измисляме неща, които не са в следствие на добри практики, а основните ни източници, за да налагаме мерки, това са Китай, Южна Корея, Израел и големите държави“, каза Мутафчийски и подчерта, че от вчера същата мярка за маските е наложена в Израел и Австрия.

Междувременно срещу заповедта на министър Ананиев (вече отменена) са постъпили десетки жалби във Върховния административен съд (ВАС), съобщава „Лекс“. А председателят на ВАС Георги Чолаков по-късно е уточнил, че са над 30.

Една от тях е от адвокат Николай Хаджигенов. В личния си блог той пише, че тя е издадена в грубо нарушение на закона, тъй като създава задължение на всички българи да си купят маски и да ги носят постоянно под заплаха от глоби, а в същото време държавата не ги осигурява.

Адвокатът напомня, че според чл. 63 ал.4 от Закона за здравето „държавните и общинските органи създават необходимите условия за изпълнение на мерките по ал. 1, а средствата за осъществяването им се осигуряват от държавния бюджет, съответно от общинските бюджети.“

„Държавата не е създала необходимите условия за изпълнение на процесната заповед, превръщайки я в инструмент за репресии срещу българските граждани. Ерго, подобна мярка няма как да защити живота и здравето на гражданите, представлява въпиюща злоупотреба с право и грубо нарушава правата на гражданите“, пише в жалбата си Хаджигенов.

Той иска от ВАС да спре и предварителното изпълнение на заповедта до окончателното произнасяне, както и да бъде назначена съдебно-медицинска експертиза, която да изясни кои маски са ефективни срещу коронавируса и дали изобщо той може да бъде спрян с маска.

 

Категории Акцент, ОбществоЕтикети ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio